IMG_4   925

Протест на българските родители

03 май 2015

Стотина майки, бащи и деца се събраха на протест пред столичната Съдебна палата, за да поискат строго наказание за акушерката Емилия Ковачева, която посегна на 4-дневната Никол. Организирали се в социалните мрежи, те доведоха пред Съдебната палата в столицата в неделния следобед и своите деца. Участниците в протеста носеха на ръцете си розови или червени ленти в знак на съпричастност за бебето Никол. Събралите се изразиха исканията си с два големи лозунга, призоваващи: „Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно!“ и „Насилие над деца = престъпление, насилие над бебе = опит за убийство“.

IMG_4926

IMG_4935

Те поискаха промени и от страна на Министерството на здравеопазването:

Децата и майките да бъдат заедно веднага след раждането, да не бъде спиран естествения ход. Да бъдат заедно и майката да е тази, която да има пряката отговорност в контрола на детето, докато е в болница и единствено, когато има нужда, да се повика акушерка, която да й помага. Да има видеонаблюдение, което да бъде 24 часа онлайн, да е пряко свързано с родилките и когато детето не е в стаята с майка си тя да може да го наблюдава. „Софиямед“ и ръководството на „Софиямед“ да поемат отговорност също, защото Емилия Ковачева не е единствената виновна в този случай.

IMG_4931

Протестът в защита на Никол в София премина тихо и спокойно и само една полицейска кола следеше за реда пред Съдебната палата.

Майки се събраха пред общината във Варна с искане родилките да имат пълен контрол над децата си в първите часове след раждането.

Протест срещу жестокостта на акушерката Емилия Ковачева и в защита на бебето Никол организираха и в Русе. Събралите се около двайсетина майки с бебета вързаха на ръката си розово шалче, символ на възмущението им от станалото и увереността, че няма да допуснат акушерката да не бъде наказана. Протестиращите се обединиха в исканията си за доживотен затвор за Емилия Ковачева и повече внимание към родилките и новородените в българските болници.

Във Велико Търново за протеста дойде само местният организатор Вероника Михайлова.Тя  бе разочарована, че не се е отзовала  нито една от майките, потвърдили участието си в лични разговори и в социалната мрежа.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)