София, мой малък Манхатън

23 октомври 2017

Че София се развива, разширява и разраства в много отношения е видно за всички. Въпросът е до колко умно, практично и не на последно място – красиво – се случва това. След величествените строежи от времето на социализма, дълги години у нас, нови, смели и по-забележителни сгради почти не се появяваха по ред причини. Напоследък обаче, поради не малко благоприятни иконоимически фактори и интереси, като че ли стана модерно градът да се модернизира най-вече с впечатляващи с размерите си мултифункционални сгради (разширяването на метрото не го броим за модернизация, а за „догонване“ на нормалността).
TON_5979

Първи бяха търговските центрове или т.нар. молове с  (често) прилежащи към тях офисни пространства, последваха и високи стъклени бизнес-центрове в периферията на Столицата, а от скоро и цели два небостъргача до НДК. Лошо няма. Освен цялостното усещане, което се поражда у всеки малко по чувствителен към градската естетика жител или гост на Столицата ни, че тук винаги и с тъпа упоритост всичко се прави сякаш „на парче“ и без особено оглеждане и събобразяване със заобикалящата среда, инфраструктурни възможности или определен стил… Усещането за хаос се засилва, когато в един уж „тих и престижен квартал“ (в последните години застроен на подобен „архитектурно-индивидуален принцип“ с разноцветни блокчета) се появи идеята за…небостъргач.
TON_5981 TON_5992

Сграда висока 120м, над 30 етажа, построена на едно от най-високите места в София, откъдето гледката към съкровището на Столицата – Витоша, вече никога няма да бъде същата.  Според инвеститора обаче, една подобна сграда не само ще модернизира квартала, за ще донесе много предимства. Какви ще бъдат те и защо трябваше да бъдат споделени в атмосферата на граждански протест ще разберете тук.

репортер: Калина Станева
оператор: Иван Цвятков
фотограф: Антон Хариев
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)