home-UiSup0-bEjPbr_j

Протест срещу небостъргача на ул. „Златен рог“ в „Лозенец“

21 октомври 2017

„Презастрояването на кв. „Лозенец“ продължава с изграждането на 120-метрова сграда на ул. „Златен Рог“ 10. Елате на протест, за да заявим нашата позиция по този казус.“ - с това изречение стартира позицията си най-горещия адрес във Фейсбук за последните  няколко дни – страницата на протеста срещу строящия се небостъргач на ул.Златен рог в кв. Лозенец. 

Протест срещу небостъргача на ул.Златен рог в Лозенец

Протест срещу небостъргача на ул. „Златен рог“ в „Лозенец“

Изграждането на тази сграда на това място противоречи на всички архитектурни, естетични и строителни норми в този район. Тя ще нанесе повече вреда на района, отколкото полза. Определено допуснатото градоустройство е абсурдно, защото съгласно него на калкана на сградата ще стоят 6-7 етажни постройки и изведнъж до тях  ще „стърчи“ абсолютно неразбираемо 35-етажно тяло. Не е приемлив доводът, че при изграждането на хотел „Витоша Ню Отани” е било предвидено на това място многоетажна сграда. Към момента в този район е позволено строителство до 26 м височина. Фактът, че на калкана на тази сграда има съществуваща осем етажна сграда, както всички сгради в съседство са до 5-6 етажа, прави изграждането на 120-метрова сграда да изглежда извън всякакви приемливи норми.

„Не пропускайте възможността да бъдем чути, да не допуснем да станем жертва на поредният строителен бум в района на кв. „Лозенец“. Чрез нашия глас искаме инвеститора и столична община да преразгледат строителното разрешение и да намалят етажността до толкова, че сградата да не пречи на всички живущи около нея и да е в синхрон с околните сгради. „

Строежът на небостъргач на ул.Златен рог срещу който стартира гражданският протест

Строежът на небостъргача на ул. „Златен рог“ срещу който стартира гражданският протест

Най-сериозният довод на протестиращите е свързан с това как ще се отрази небостъргачът на трафика в района, който и към момента е тежък. Изсипването на около 400-500 коли на нови живущи в тази точка ще доведе до кошмар в трафика и е абсолютно неоразмерено и необмислено.

От друга страна  светлината и гледката към Витоша на района ще бъдат загубени. Известният урбанист Ян Геел, който столична община покани, даде задължителна препоръка да се намали всякакво високо строителство до 75м в зоните пред планината Витоша.
Протестът ще се състои в неделя от 18 часа пред сградата. Интересът към него е голям, особено от страна на медиите, предвид обвиненията в корупция около разрешаването на абсурдното градоустройство. 
Организаторите заявяват, че не са против фирма „Артекс“, която изпълнява обекта и нямат никакви икономически мотиви в тази връзка, а срещу абсурдното застрояване.  Също така заявяват, че не са против небостъргачите и високото строителство, но това да се случва на подходящите места и зони, на обширни терени и в райони с развита инфраструктура, които могат да понесат концентрацията на повече хора и трафик на едно място. 

Протест срещу небостъргача в Лозенец

Протест срещу небостъргача в Лозенец

Историята на проекта на ул.“Златен рог“ №10 започва преди поне десет години и в нея участват общинската фирма „Софийски имоти“, току-що постъпилият на работа главен архитект Петър Диков и двама инвеститори с мащабни идеи. В крайна сметка небостъргачът ще бъде построен от строителната компания „Артекс“. Новата 120-метрова сграда ще е с около 1/4 по-висока от съседния хотел „Маринела“ и по информация от базата данни за проекти в строителството pds.bg ще има разгърната застроена площ 31.5 хил. кв.м. Вместо първоначално планираните офиси след завършването на проекта, което е планирано за април 2019 г., в „Лозенец“ ще се появи първият жилищен небостъргачи на София. Първоначалното разрешение за строеж е дадено през март 2007 г. от главния архитект Петър Диков на името на фирмите „Джи Би Ай – 91 Жанета Младенова“, ЕТ „Румен Марков – Джоинт билдинг инвестмънт“ и техните собственици Жанета Младенова и Румен Марков. Тогавашният проект е за „административна сграда на 34 етажа с подземни паркинги“.
В следващите няколко години теренът на ул. „Златен рог“ е обявен за продажба, а купувачът „Артекс“ се появява през 2015 г. През август на същата година Пламен Мирянов и Весела Мирянова откупуват „Кристела“, съответно и дълга към Уникредит Булбанк, за 14 млн. лв., от Румен Марков и Жанета Младенова за цена от 80 хил. лв. През миналата година компанията купува и всички малки парцели в съседство – на улиците „Вискяр планина“ и „Капитан Тодор Ночев“, които са собственост на „Софийски имоти“. Сделките са на обща стойност близо 2 млн. лв.
Апартаментите в сградата вече се продават на цена от 3000 евро за квадратен метър.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)