Проф. Андрей Пантев за символите и паметта на историята

03 март 2017

Освобождението на България от османско иго е нашият национален празник. За значимостта на историческите събития и важността да познаваме и помним нашата история ни напомня той. Сега, повече от всякога, е важно да се обръщаме към миналото, за да имаме бъдеще като нация и народ. Ясно е – ако не познаваме славната си история сме обречени на забвение.

DSC_0007

В деня, който почитаме и е наш празник отидохме да поднесем цветя на паметника на Цар Освободител. Той е издигнат в чест на Освобождението на България и е израз на признателността на българия към руския народ в лицето на Руския император Александър, като символ на българската свобода. Официалното му откриване е през 1907 г., а проектът за него е на италианеца Арналдо Дзоки, който печели конкурса за изграждането му в края на деветнадесети век в конкуренция с близо сто души от над петнадесет страни.

DSC_0021

DSC_0023

Паметникът е символ на уважението към историята, която по думите на проф. Андрей Пантев може да има различен прочит през годините, но остава за бъдещите поколения. Всички ние трябва да я познаваме и уважаваме, да почитаме празниците и да се интересуваме повече. Символите и паметниците са късче от историята, която не трябва да забравяме никога.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)