Боян Биолчев

Проф.  Боян Биолчев – Председател на журито на студентски филмов фестивал  „New Wave”

10 януари 2015

Начело на петчленното жури на Международния студентски филмов фестивал „New Wave” застава уважаваният проф. Боян Биолчев.

Той е роден на 11 декември 1942 г. в София, където завършва и средното си образование. В периода 1962 – 1968 година следва полска филология в Ягелонския университет в Краков, Полша. От 1972 г. преподава сравнително славянско литературознание, история на полската литература, странознание на Полша в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 1978 г. защитава докторска дисертация на тема „Драматургията на Станислав Виспянски, енциклопедист на неоромантизма“. От 1992 г. Боян Биолчев ръководи Катедрата по славянски литератури, а от 1991 до 1993 г. е заместник-ректор на Софийския университет. През 1995 г. заема длъжността Декан на Факултета по славянски филологии. В периода 1999 – 2007 година заема длъжността Ректор на Софийския университет.

Проф. Биолчев е носител на най-високия орден – „Стара планина“ I – ва ст. и е носител на Командорския кръст на Полската република за заслуги към полската култура.

Проф. Биолчев е автор на десетки белетристични книги – романи, сборници с разкази и сборници с новели. През 2006 г. получава награда „Вик“ за български роман на годината за „Амазонката на Варое“, а през 2008 г. става носител на Голяма награда за литература на Софийския университет.

Проф. Биолчев е автор на редица филмови сценарии – както за игрално, така и за документално и анимационно кино. „Дяволското оръжие“, „Войната свършва днес“, „Славянската цивилизация“, „Мъжка история“, „Вик за помощ“, „Племенникът-чужденец“, „Леденият континент“, „Черно на бяло“ са само част от филмите, чиито сценарист е проф. Биолчев.

Носител е на наградите „Златен Лачено“ и „Сребърен Лачено“ на фестивала Авелино, Неапол съответно за филмите „Вик за помощ“ и „Дяволското оръжие“. Носител е на голямата награда „Златен Ритон“ за анимационния филм „Черно на бяло“. Проф. Биолчев е Академик на международната академия „Платон“ със седалище Патра, Гърция.

В свободното си време Боян Биолчев кара ски и се занимава с подводен риболов.

Международен студентски филмов фестивал „New Wave” се организира за втора поредна година от Нов български университет и ще се проведе от 21 до 24 януари 2015 г. в кино „Одеон”. Одобрени за участие са 58 филма от 12 държави.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)