Антарктида

Проф. Христо Пимпирев: „Антарктида – студеният юг”

12 декември 2017

На книжния пазар се появи новата книга на проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските експедиции до Антрактида. Изданието е луксозно и включва 100 цветни илюстрации. Публикувано е от издателска къща „Авлига” и е двуезично – на български и английски език. С излизането на книгата се отбелязва 25 години България на ледения континент Антарктида.

На 12 декември от 17.30 ч. световноизвестният полярен изследовател проф. Христо Пимпирев ще дава автографи върху новата си книга „Антарктида – студеният юг” по време на 45-ия Софийски международен панаир на книгата в НДК, ден преди заминаването му за Антарктида. Място е щанд 103, съобщават отиздателска къща „Авлига”.

Корицата на книгата „Антарктида - студеният юг” (Авлига, 2017)

Корицата на книгата „Антарктида – студеният юг” (Авлига, 2017)

За книгата от издателите:

Книгата „Антарктида – студеният юг” обобщава наученото и видяното от общо 25 български експедиции, проведени до Белия континент. Тя разказва на достъпен и популярен език за природата, флората, фауната и хората на най-южния континент на планетата. Благодарение на тези експедиции и на всички участници в тях, но най-вече на техния вдъхновител и ръководител – проф. Христо Пимпирев, България днес е уважавана полярна дестинация и заедно с още 29 държави „управлява“ 1/10 от планетата Земя. Разбира се, най-важният резултат от проведените експедиции е изключителният научен принос, който благодарение на тях даваме на света. Антарктида е мястото, от което по неопровержим начин може да се наблюдава глобалното затопляне и още много други природни феномени. Богато илюстрирана с уникални цветни фотографии, направени от участниците в експедициите и съдържаща най-актуалната информация за работата на българските учени на Антарктида, тази книга е стойностна придобвика за всеки дом и за всяка обществена библиотека, както и истинско изкушение за всеки любознателен читател.

„Антарктида променя животи. Книгата на проф. Христо Пимпирев дава различни гледни точки към преживяването на Ледения континент, към срещата на човека и науката с природата. „Антарктида – студеният юг“ е книга пътуване, пътеводител и същевременно филм. Увлекателен и емоционален разказ за живота сред ледове и пингвини. Личен дневник на човек, дръзнал да преодолее предразсъдъци, да преодолее страха и да намери хармония там, където никой не би предполагал. Животът на Юг има своя логика и дисциплина. Проф. Пимпирев ни предлага неговия вълнуващ поглед, в който тишината се среща с вятъра, а денят и нощта се сливат.”
Георги Тошев

„…Най-студеният, най-ветровитият, най-високият и най-пустинният континент на Земята неудържимо привлича хората през последните два века от човешката история. Полярните изследвания са блестящ пример на човешкия дух, търсещ винаги новото и неизвестното. Това най-далечно и изолирано място на Земята се намира на 1000 km от Южна Америка, на 2000 km от Нова Зеландия, на 2500 km от Австралия и на 2800 km от Южна Африка. При описанието на Антарктика – континента, един и половина пъти по-голям от Европа и двойно по-голям от Австралия, почти винаги се употребяват превъзходни степени. Тук се намира полюсът на студа. Най-ниската температура от 89оС е измерена на руската полярна база “Восток” и тя е съизмерима с очакваните температури на Марс.“

„Антарктида – студеният юг“, Хр. Пимпирев

Публикацията подготви Силвия Аризанова

Снимка: Проф. Христо Пимпирев на представянето на книгата в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, което се състоя на 4 декември / facebook.com/avligabooks

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)