Маска при мръсен въздух

Пулмолог: Обикновените маски и шаловете не предпазват от мръсния въздух

21 януари 2020

Опасна ли е повишената концентрация на серен диоксид във въздуха и има ли мерки да се предпазим в такива ситуации – това коментира пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„За разлика от фините прахови частици, серният диоксиод е газ, той не може да бъде спрян с маска или шалче. При чувствителните хора той може да предизвика спазъм на дихателните пътища, кашлица. В тези групи влизат деца до 5-годишна възраст и хора над 65-годишна, разкрива пулмологът.

София - мръсен въздух

Серният диоксид се отделя основно при горене на въглища, което е особено налично в град като Перник например. При концентрация на този газ, не трябва да се излиза навън и не трябва да се диша твърде дълбоко. Газовете предизвикат оплаквания в момента, когато дишаме, но там няма такава дългосрочна вреда като при фините прахови частици.

„За въздуха също трябва да има кодове както тези, които обявяваме за времето. В света има такива кодове. Добре е да ги има и у нас – например жълт код, само за чувствителни хора, лилав код – за всички“, добави лекарят.

„Когато става въпрос за фини прахови частици, сертифицираните маски вършат работа. За това мога да посъветвам хората. Обикновните хирургични маски и шалчета не могат да спрат фините прахови частици“, заяви още той.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)