20141201-smokysagepunch

Пуншът – познат или непознат?

20 септември 2016

Пуншът е термин за широк асортимент от напитки, както безалкохолни, така алкохолни, които съдържат плодов сок или плодове. Напитката има своите корени още от 17-ти век, като първоизточниците са били Индия и Великобритания. Обикновено се сервира в големи чаши или малки купички, специално за пунш, съобщават от foodpanda. Ето и някои любопитни факти за пунша.

Сангрията е вид пунш. В Кентъки смесват бърбън с плодове, за да получат пунш. В Англия се сервира безалкохолен пунш преди тръгване на лов. Традиционният пунш съдържа ром и цитрусови плодове. В Чили пуншът се прави от бяло вино и нарязяни на кубчета консервирани праскови. В Германия, правят Горящ пунш за специални поводи. Пуншът в Мексико се пие със сини сливи и канела. За Коледа, традиционно се сервира горещ пунш, за да се сгреят гостите. В Америка пият по 50 литра пунш на година.

Предлагаме ви няколко рецепти:

Пиратски пунш

Необходими продукти за 10-12 души:
500 мл ром
750 мл червено вино
750 мл сухо бяло вино
500 мл силен чай
300 гр захар
2 лимона

Начин на приготвяне:
Към чаената настойка се добавят бялото и червеното вино, лимоновият сок, ситно настърганата кора на единия лимон и захарта. Нагрява се до пълното разтваряне на захарта. Преди сервирането се прецежда, за да се отнеме кората от лимона, и се смесва с ром.

Конячен пунш

Необходими продукти за 12-14 души:
500 мл коняк
сок от два лимона
250 мл вода
захарен сироп 100 мл
2 резена лимон
канела, мускатово орехче, карамфил

Начин на приготвяне:
Водата се кипва, добавят се лимоновите резени, подправките, долива се захарният сироп и се кипва 10 минути. Прецежда се, добавя се лимоновият сок и конякът и се разлива по чашите

Карамфилен пунш

Необходими продукти за 12-14 души:
червен портвайн 1.5 л.
захарен сироп 100 мл
сок от портокал 10 мл.
2 портокала
12 карамфилчета
стрито мускатово орехче

Начин на приготвяне:
Карамфилчетата се забиват в портокалите и се слагат в фурна, докато кората на портокалите не придобие канелен цвят. Портокалите се нарязват, заливат с захарния сироп, сока и портвайна. Сместа се загрява до 70 градуса около 15 минути, разлива се по чашите и се добавя мускатовото орехче на вкус.

снимка: seriouseats.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)