5900ce616126f8d3e140d1030aabb3c3

Пускат метрото до летище София

02 април 2015

От днес до столичното летище вече ще може да се стига за броени минути не с такси, а с 1 лв. за метро.

В 10 часа премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова ще прережат лентата на 5-километровото продължение на първия лъч на метрото – от бул. „Цариградско шосе“ до аерогарата.

Проектът за разширение на метрото в София – Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са осигурени от Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г., съобщиха от МТИТС.

Церемонията по откриването ще се проведе в новата станция „Летище“, която се намира до самия вход на Терминал 2. Четирите нови метростанции са Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София. Влакчетата ще бъдат пуснати в движение по новото трасе от 13 часа, съобщи за „Преса“ шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев. От следобед до полунощ всички пътници, които се качат на някоя от четирите нови станции, ще пътуват безплатно с метрото навсякъде, обеща Братоев.

Центърът за градска мобилност вече е готов с новата схема на движение на градския транспорт в района. Автобусите по линия 10 ще се движат по нов маршрут, който ще осигурява връзка на жителите на кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Видните“ и на селата Бусманци и Казичене с метростанциите „Софийска Света гора“ и „Искърско шосе“.

С променен маршрут ще е и линия 384. Автобусите ще тръгват от летището и ще се движат по булевардите „Христофор Колумб“, наляво по „Проф. Цветан Лазаров“, надясно по „Копенхаген“ и наляво по „Обиколна“ ще стигат до обръщалото в „Дружба 2″. Специално за жителите на „Дружба“ ще бъдат осигурени две нови спирки на градския транспорт, които ще се намират непосредствено до входовете на метростанция „Дружба“. Едната ще бъде на бул. „Цветан Лазаров“, а другата – на ул. „Димитър Списаревски“. Така пътуващите с тролеи 4 и 11 и с автобусите 204, 384, 404 и 604 могат да ги използват като довеждащ транспорт до метрото. /БГНЕС

снимка: hashtag-bg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)