deputati-ot-zasedaniq

Пуснаха за обществено обсъждане Закона за управление на еврофондовете

17 юни 2015

Управляващите имат амбицията най-късно в средата на юли месец да внесат в Народното събрание проект за Закон за управление на еврофондовете. Законопроектът бе публикуван във вторник на Портала за обществени консултации, предаде репортер на БГНЕС. Срокът за изпращане на становища е 30 юни. Законопроектът вече е бил подложен на професионални обсъждания от почти всички заинтересовани страни. Идеята на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев за специален закон за средствата, които България получава от Европейския съюз, възникна в края на първия мандат на ГЕРБ, но едва сега е на път да се реализира.

Бъдещият Закон за еврофондовете ще замени голяма част от настоящата нормативна база, на която се основава управлението на европейските пари у нас. В момента това става с постановления на Министерския съвет. Общият им брой е 30, като почти всеки месец правителството разглежда изменения на някое от постановленията. Законопроектът предвижда за първи път да се въведе възможност за обжалване на административните актове, които се издават от Управляващ орган на всяка от Оперативните програми. През първия програмен период това не бе възможно. Обжалване на решения на УО на ОП имаше, но само по реда на Гражданско-процесуалния кодекс, което водеше до сериозно забавяне на разглеждането на отделните жалби и до необходимостта от авансово заплащане на сериозна съдебна такса. Новото предложение обаче не среща подкрепа от страна на администрацията, която управлява европейските средства. Опасенията са, че въвеждането на правото на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс може да доведе до множество жалби, особено при налагането на финансови корекции от страна на държавните власти спрямо бенефициентите.

Законопроектът урежда обществените отношения, свързани с различните дейности по координация, изпълнение, мониторинг и контрол на средствата, предоставени от Европейския съюз на България в режим на споделено управление. Предлаганият законопроект цели да гарантира по-прозрачна, по-разбираема и по-ефективна система на публичните средства от ЕС като част от финансовата система на страната. Осигурява се засилена координация на ниво управление и на всички нива на контрол. Чрез кодификацията на нормативната уредба се установяват унифицирани и опростени процедури на основа на ясно разписани срокове и правила с ефект намаляване на административната тежест. Предвиждат се механизми насочени към ефективна съдебна защита за бенефициентите„, гласят част от мотивите, представени от вицепремиера Дончев.

Разглеждането на Закона за еврофондовете от парламента вероятно ще стартира през есенната сесия на Народното събрания.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)