putin-tr

Путин: Десетки километри колони с коли на страни от Г-20 търгуват нефт с Ислямска държава

17 ноември 2015

Владимир Путин сенационно обяви пред журналисти непосредствено след срещата на Г-20, че е споделил информация от руското разузнаване със своите колеги от Г20 за финансирането на Ислямска държава: изглежда терористите са финансирани от 40 държави, някои от които са членки на Г-20.

„По време на конференцията представих примери, базирани на наша информация, за финансиране от частни лица на различни части на Ислямска държава. Тези пари, както ние установихме, идват от 40 държави и някои от членките на Г20 са сред тях“, каза Путин пред журналистите.

Путин също така говори и за спешната нужда от контрол над незаконната търговия с петрол на Ислямска държава. „Показах на колегите ни снимки, заснети от космоса и от летателни апарати, които ясно демонстрират мащаба на незаконната търговия с нефтени продукти.“, каза той. „Колоната от презареждащи автомобили се простираше десетки километри, така че от височина 4000-5000 метра те продължаваха отвъд хоризонта“, добави Путин, сравнявайки конвоя с тръбопроводните системи за газ и нефт. Сега не е правилното време да се опитваме да разберем коя държава е повече и коя по-малко ефективна в борбата с Ислямска държава, тъй като в момента е необходимо общо международно усилие срещу терористичната групировка, каза Путин.

Той потвърди отново готовността на Русия да подкрепи въоръжената опозиция в Сирия в борбата ѝ срещу Ислямска държава.„Някои въоръжени опозиционни групировки смятат, че е възможно да започнат активни действия срещу Ислямска държава с помощта на Русия. И ние сме готови да предоставим въздушна подкрепа. Ако това се случи, то може да стане добра основа за по-нататъшна работа за разрешаване на политическата ситуация“, каза той. „Наистина се нуждаем от подкрепата на САЩ, европейските народи, Саудитска Арабия, Турция, Иран“, добави президентът.

Путин посочи промяната в становището на Вашингтон относно съдействие с Москва в борбата срещу терористите. „Трябва да насочим усилията си конкретно към предотвратяването на терористични атаки и борбата с тероризма в световен мащаб. Предложихме да съдействаме /на САЩ/ в усилията им срещу Ислямска държава. За съжаление, американските ни партньори отказаха. Те просто изпратиха писмена бележка, гласяща „отказваме предложението ви“ – каза Путин – „Но животът винаги се развива, при това в много бързи темпове, и често ни дава уроци. И мисля, сега всички осъзнават, че ефективна борба срещу тероризма може да бъде проведена единствено съвместно.“

Путин също така изказа несъгласието си със западната критика спрямо руските действия в Сирия, където от 30-ти септември Русия провежда мащабна въздушна кампания срещу Ислямска държава и други терористични групировки. Според Путин на първо място трябва да се реши кои групировки в Сирия могат да бъдат счетени за терористични организации и кои могат да бъдат причислени към въоръжена, но въпреки това легитимна част от сирийската опозиция. „Усилията ни трябва да бъдат концентрирани върху войната с терористични организации.“

„Наистина е трудно, когато ни критикуват“, каза той, добавяйки, че Русия многократно е искала от чуждестранните си партньори данни за терористични цели в Сирия.„Страхуват се да ни дадат информация за териториите, които не трябва да атакуваме, опасявайки се, че ще атакуваме точно там; че ще измамим всички“, каза президентът.

„Очевидно мнението им за нас е базирано на тяхната собствена представа за човешко благоприличие“ – добави той.

www.rt.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)