123859

Путин нареди изтегляне на руските военни от Сирия

15 март 2016

Президентът на Русия Владимир Путин нареди изтегляне на руските военни от Сирия от 15 март. Руските бази остават по местата си.
Кремъл поясни, че решението за изтеглянето е било съгласувано със сирийския президент Башар Асад в телефонен разговор между него и Путин, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Президентът заяви, че се надява, че изтеглянето на по-голямата част от руските военни от Сирия ще бъде стимул за намирането на политическо решение на сирийския конфликт.

Руският президент подчерта, че руските сили са изпълнили до голяма степен целите, които са си поставили в Сирия и затова е наредил изтеглянето.

Той похвали руските военни в Сирия за проявения професионализъм при изпълнението на поставените им задачи. Според Путин руските военни в Сирия са създали условията за мирния процес в страната.

Президентът поясни, че част от оставащите в Сирия руски военни ще контролират спазването на прекратяването на огъня. Той каза, че руската военноморска база в Тартус и руската военновъздушна база в Хмеймим ще продължат да работят както преди започването на руската операция в Сирия.

Руският министър на отбраната Шойгу поясни по повод думите на Путин, че руските сили в Сирия са изпълнили до голяма степен набелязаните задачи, че те са успели да унищожат в Сирия над 2000 терористи, дошли да се сражават там от Русия. Сред тях е имало и 17 полеви командири.

Путин пък каза, че е поръчал също така на руския външен министър Сергей Лавров да засили руската роля в организирането на мирния процес в Сирия. Самият Лавров каза, че започналите днес в Женева преговори за Сирия не са лесни.

Путин уведомил Обама

Руският президент Владимир Путин информира в телефонен разговор президента на САЩ Барак Обама за решението да започне изтеглянето на руските войски от Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл.

„Руският президент информира, че след като са били изпълнени основните задачи, поставени на руските въоръжени сили за борба с международния тероризъм, е било решено от Сирия да бъде изтеглена основната част от военновъздушната групировка на (руските) Въздушно-космически сили“, се казва в съобщението.

В него се подчертава, че „това несъмнено ще послужи като добър сигнал за всички враждуващи страни и ще създаде условия за началото на реален мирен процес“.

Руският държавен глава е отбелязал важността на плътната координация в усилията на руските и американските представители по въпроса за постигането на решение за Сирия.

Обама е приветствал намаляването на насилието след спирането на военните действия в Сирия, но е подчертал, че продължаващите офанзивни действия на сирийските правителствени сили крият опасността да подкопаят усилията за постигане на мир, заяви Белият дом.

Реакциите в Сирия

Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие с „Ислямска държава“, Фронта „Ан Нусра“ и „другите терористични групировки, свързани с тях“.

Сирийският президент Башар Асад е благодарил в телефонния разговор с Путин за свършеното от руските военни в Сирия, за оказаната от тях помощ в борбата с тероризма, както и за оказаната хуманитарна помощ от Русия на сирийския народ.

Асад е изразил надежда, че преговорите в Женева ще доведат до конкретни резултати.

Официалният представител на сирийския опозиционен Висш преговорен комитет Салим ал Маслет заяви, че решението на руския президент Владимир Путин да изведе основните въоръжени сили на страната от Русия от 15 март ще даде позитивен импулс на преговорите в Женева, предаде ТАСС.

„Ако бъде демонстрирана сериозност в изпълнението на изтеглянето, това ще даде позитивен тласък на преговорите. Вярвам, че руското решение ще повлияе и на позицията на режима на президента Башар Асад“, каза той.

„Искаме руснаците да са приятели на Сирия“, добави Ал Маслет, изразявайки надежда, че ще види скорошното изпълняване на практика на решението на руския президент.

снимка: front.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)