991-ratio-nov-park-moskva

Путин откри иновативен парк за 870-тата годишнина на Москва

10 септември 2017

Руската столица отбелязва тази година 870-та годишнина от създаването си. В чест на празника, президента Владимир Путин откри в столицата  иновативен парк с площ 13 хектара, който имитира характерни особености на руския ландшафт, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Парка се нарича  Зарядие.
Новият парк е на около 200 м от Кремъл на брега на река Москва, на мястото на разрушения хотел „Россия“ - построен през 60-те, някога най-големият хотел в света със своите около 3000 стаи.

нов парк Москва

В парка има зони с изкуствен микроклимат с растения, пресъздаващи природата на Русия – степи, тайга, гори и мочурища. Те се спускат като тераси от Варварка към Москва река. Автор на проекта е международен консорциум начело с нюйоркското архитектурно бюро „Дилър Скофидио и Ренфо“ (Diller Scofidio + Renfo), което е нарекло концепцията си за парка „див урбанизъм“.

„Зарядие“ е първият парк, построен в границите на Булварное колцо в Москва през последните 200 години.  Президентът Владимир Путин разгледа парка в компанията на кмета на Москва Сергей Собянин, като лично го докара с количка за голф от Червения площад. Президентът поздрави столичните власти за мащабната реконструкция, започнала през 2012 г., и напомни за обединяващата роля на Москва.

В Москва откриха нов парк
Путин разгледа макет на парка и археологически находки, намерени при разкопките по време на строителството. В кинотеатъра в парка показаха на президента столицата от птичи поглед. Путин беше впечатлен и усмихнат заяви: „Оттук дори мога да видя дома си отгоре!“.
В големия амфитеатър имаше концерт на оркестъра на Държавното училище за духова музика и известния музикант Игор Бутман пред публика от няколкостотин ученици, учители, доброволци и гидове, с които Путин разговаря. Мястото е предвидено за 16 000 зрители като основна площадка за културни събития на града – концерти, фестивали, представления. Редом има по-малък амфитеатър с 400 места.

Следващият пункт от маршрута на президента беше внушителният Летящ мост („Паряшчий мост“) – наблюдателна площадка над реката. Уникалното съоръжение с обща дължина – 244,4 метра представлява 70-метрова конзола без опори и поддържащи конструкции, простираща се над крайбрежната алея и Москва река на височина 15 метра. Оттам се открива панорамна гледка към Кремъл, реката и парка.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)