IMG_3512

Пълнени домати с моцарела

24 октомври 2014

Моцарелата е продукт, съществуването на който е отбелязано в старинни документи под названието „моца“ или „проватура“. За първи път терминът „моцарела“ е използван от Скарпи – един от готвачите на папската свита през далечната 1570 г., в неговата готварска книга. „Моцаре“ означава „отрязвам“, тъй като отделните порции не се поставят в калъпи, а се отрязват от големи късове прясно сирене, които впоследствие преминават през саламурена баня и така се пакетират. Специалисти твърдят, че това е тайната за голямата трайност на продуктите. С почти бял, порцеланов цвят, гладка перлена повърхност и липса на твърда коричка, моцарелата печели все повече привърженици. Предлагаме ви една рецепта, чрез която ще може да се насладите на нейните удивителни вкусови качества.

Необходими продукти:
10 зрели домата (средни), измити и подсушени
200 гр.моцарела, нарязана на малки кубчета
6 с. л. зехтин екстра върджин
10 листа от босилек
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 160°C. Отрежете горната част на доматите. Извадете вътрешността. Смесете моцарелата и зехтина. Напълнете доматите с горната смес и подправете със сол и пипер на вкус. Покрийте доматите с листата босилек. Печете около 40 минути.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)