IMG_5144

Пълнени чушки с ориз

08 януари 2017

Едно от традиионните ястия за трапезата ни в януарските дни са пълнените чушки. Представяме ви рецептата на фолклорната група от с.Пещера, Земенско за пълнени сушени чушки, а ако сте пропуснали да усетите магията на традициите, която съкровено пазят по тези места, то можете да я гледате ТУК.

Необходими продукти:
5-6 сушени червени чушки;
200 г.ориз
2 глави лук
100г.кайма
50г.стафиди
орехи
подправки – сол, чубрица, черен пипер, кимион, чесън

IMG_5446

Сушените чушки се запарват в гореща вода, за да омекнат. В нагорещен тиган, се запържват в олио последователно  ситно нарязания чесън, лука и предварително премития ориз. Към сместа се добавят стафидите, натрошените орехи и подправките. Важно е да присъства кимиона, защото той в комбинаия със стафидите и орехите особено добре допълва вкуса на сушените чушки.

Чушките се напълват със сместа и се подреждат в тава. Добавят се 3 чаши вода, малко олио и се запичат във фурна за около 20-25 минути.
На масата също може да поставите кисело зеле – чушките особено добре се комбилират именно с такава салата.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)