bread-recipe

Пълнозърнести питки с джинджифил

05 февруари 2019

Необходими продукти:
пълнозърнесто брашно – 500 г + за доизмесване
вода – 300 мл
мая – 20 г жива
джинджифил – 10 г (на прах)
чесън – 2 г (на прах)
зехтин – 20 мл
сол – 1 ч.л. с връх

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в леко затоплената вода. Към нея се налива зехтинът. Няма нужда да се чака да шупне. Брашното се смесва с джинджифила, чесъна и солта и се пресява в купа. Прави се кладенче, в което се налива течната смес и се бърка с пръсти или подходящ прибор. Ако е нужно се добавя още малко брашно, докато тестото започне да се отделя от стените на купата. Прехвърля се на набрашнен плот и се меси до постигане на гласност и еластичност. Тогава тестото се прибира в купата, леко намазнена предварително. Покрива се и се оставя да втаса и удвои обема си за 1 час. От втасалото тесто се оформят 5 еднакви по големина хлебчета. Подреждат се на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене. Правят се резки с остър нож и се поръсват с брашно, по желание смесено с още малко джинджифил на прах. Хлебчетата втасват отново за 30-40 минути и се слагат в загрята на 200 градуса фурна, докато се зачервят – около 25-30 минути. Щом са готови джинджифиловите хлебчета, се оставят да изстинат върху решетка, преди да бъдат поднесени.

Снимка: Leitesculinaria.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)