0000240003-article3

Casa Vicens – първата сграда на Гауди отваря врати

27 май 2017

Първата сграда, построена от испанския архитект Антонио Гауди, ще отвори врати за посетители през есента, след като мащабните ремонтни работи по нея приключат, съобщава CasaVicens.org.

Първата сграда на Гауди в Барселона Casa Vicens ще отвори скоро врати за посетители

Първата сграда на Гауди в Барселона Casa Vicens ще отвори скоро врати за посетители

Още по темата: Паркът „Гюел“ – приказният резултат от едно приятелство

Паркът Гюел в Барселона, по проект на Антонио Гауди

Паркът Гюел в Барселона, по проект на Антонио Гауди

Световното изложение от 1888-ма година доказало на Европа и на  света, че Барселона е един индустриален метрополис, с много добри социално-икономически връзки. И още нещо важно – Каталунската столица демонстрирала изключително развитие в областта на архитектурата и изкуството. Постепенно разцъфвало търсенето на нови артистични изказни средства и език, които да презентират този нов градски живот. Ето защо модернизма намерил бързо почва тук и достигнал значими върхове и успехи. Именно в тази атмосфера, в този въздух на съзидание и растеж се появили неслучайно шедьоврите на едно име, което ще остане завинаги в световната история на изкуствата – Антонио Гауди. В сърцето на Барселона могат да бъдат видени редица негови въздействащи творби, а Саграда Фамилия и Парка „Гюел“ са безпорно най-популярните му шедьоври. 

Саграда Фамилия, Барселона

Саграда Фамилия, Барселона

Но  „Casa Vicens“ има особена стойност за Барселона, защото е първата, реализирана по проект на Гауди. Сградата е построена между 1883 година и 1885 година от 31-годишния Гауди за вила за един от брокерите на недвижими имоти в Барселона.

Типичните за Гауди орнаменти и пъстри плочки

Типичните за Гауди орнаменти и пъстри плочки

Облицована с разноцветни плочки и орнаменти „Casa Vicens“ досега е била жилищна сграда. Тя е първата, обединяваща готическия стил и форми на модернизъм в Каталуня. Проектът за превръщането й в музей стартира през април 2015 година с финансиране от андорската банка Mora Banc. Строителните работи започват през септември 2016 година и близо година след това тя ще бъде готова за публичното си представяне.

Първата сграда на Гауди - Casa Vicens преди реновацията

Първата сграда на Гауди – Casa Vicens преди реновацията

Casa Vicens е един от осемте обекта на Гауди, строени във или около Барселона, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Тя обаче е и последната сграда, която става достъпна за обществеността.

снимки: In LIFE и CasaVicens.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)