"Умната" каска за колоездене от Livall

Първата „умна“ каска за колоездене в света вече е факт

19 август 2015

Признаваме си – дори и на нас ни писна да четем и слушаме за „умните“ часовници на Apple, Samsung, Sony и който сериозен бранд си изберете. Тенденцията за все по-солидното навлизане на модерните технологии в живота ни обаче се засилва с всеки изминал ден и дори стига дотам, че скоро можем да очакваме иновации и в най-прагматичния сегмент от домакинството ни.

На фона на това обаче, изобретяването на т.н. „умна“ каска за колоездачи в света всъщност е добра новина за спортните маниаци и особено за тези, за които велосипедът вече не е само въпрос на лукс, но и на необходимост (да не говорим, че това вече е факт и в родната България).

"Умната" каска за колоездене от Livall

Самата каска е китайско производство и се нарича Livall (на името на разработчика си), като освен традиционното пазене на главата, предлага и още някои любопитни екстри. Така например, в нея е вграден Bluetooth модул, който й позволява да се свързва и комуникира със смартфона на водача, както и със специално устройство за лесно управление, което се прикрепя към кормилото (безценно в случаи, в които той трябва да проведе разговор например).

Каската има и различни светлинни сигнализации, чиято функция е да отличава велосипедиста от останалите участници в движението по тъмно, а вероятно най-основното й предимство са вградените сензори, които при усетен удар могат автоматично да изпратят съобщение за спешна помощ.

И тъй като Livall все още чака навлизането в масовото производство, фирмата реши да набере средства за реализацията на тази цел с кампания за финансирането й в уебсайта indiegogo.com. За броени дни, нужната сума от 20 000 долара бе надмината с пъти, като за едва две седмици тя вече достига близо 120 000. Е, очевидно е, че появата на „умната“ каска на масовия пазар вече е въпрос само на време…

Снимки: Indiegogo.com

Текст: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)