aa73e732f0cab2e9a1216935810ccc5e

Първата употреба на символа @ е в български текст от ХІV век

10 март 2016

Най-ранната документирана употреба на символа @ е в български препис на гръцка хроника от ХІV век, пише ББС. Ръкописът се съхранява в библиотеката на Ватикана, а @ е използван като първа буква в думата “Амин“, с която завършват молитвите, съобщава mediapool.bg. Мистерия е защо символът е използван точно в този контекст.

@ вече е символ на интернет ерата, защото се използва за означаването на имейлите, но има широка употреба и в социалните мрежи. Въвеждането му в интернет езика е благодарение на Рой Томлисън, който се смята за изобретател на електронната поща. Той за първи път ползва @ като разделител между името на потребителя и адресът, на който кореспонденцията трябва да бъде изпратена. Това се случва още през 1971 година, когато Томлисън работи в мрежа с общо три компютъра.

Томлисън избира точно този символ, защото той много рядко се използва в операционните системи и не би могъл да създаде софтуерни проблеми.

Изследователят Кейт Хюстън разказва пред ББС, че символът се е използвал често в печатарите през ХІХ век. Той е означавал, че всичките тези книги/вестници могат да се купят за тази цена.

Символът пробива на компютърните клавиатури, защото и през ХХ век е продължавал да има бизнес предназначение, обяснява Хюстън. Примерът е следният – 12 батерии@1 евро (at the price of – на цената на), което означава, че 12 батерии се продават за 1 евро.

През 2000 година италианският академик Джорджо Стабиле публикува своето изследване за символа, което установява, че всяка нация го използва в различен смисъл. На турски означава роза, за норвежците е свинска опашка, за гърците е символ на малко пате, докато за унгарците е червей.

Французите, испанците и португалците го използват за означение на своя старовремска мерна единица за тежест и обем, а за италианците това е символ за амфората, която в античността също е била мерна единица за количество.

Стабиле открива символа в писмо от 1536 година между търговци, което е изпратено от Севиля до Рим. В него той е използван като абревиатура за амфора.

Но най-ранната документирана употреба на символа се оказва на български език в религиозен текст близо 200 години преди това.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)