stork-3323347_960_720

Първите щъркели кацнаха у нас

25 февруари 2019

Първите щъркели пристигнаха у нас, за да предвестят предстоящата пролет. В село Подкрепа, област Хасково, щъркел кацна на гнездото до местната църква.

„Вярващи са хората в нашето село, затова тук идва първият щъркел“, коментира Величка Кирева появата на птицата.

„Всяка година първият щъркел каца на това гнездо, но тази година много подрани“, споделя Нела Канева.

Хората смятат, че ранната му поява предвещава плодородна година. „Още не сме сложили мартениците, а щъркелът дойде“, шегуват се в селото. Миналата година и в петте гнезда са дошли щъркели и са имали по две рожби, разказват жителите на Подкрепа.

В Брацигово също долетял щъркел, който кацнал в гнездото върху камбанарията на храма „Свети Йоан Предтеча“, висок 35 метра. Жителите на града вече се поздравяват с „Честита пролет“ и споделят снимки на птицата в социалните мрежи.

Екип на Българското дружество за защита на птиците е наблюдавал ято от 14 бели щъркела, което прелетяло над Природозащитния център „Пода“ край Бургас, съобщават от организацията. Експертите ги наблюдавали и снимали, докато птиците се реели и опитвали да наберат височина над защитената местност Пода, като постепенно се изтеглили на север-северозапад.

Двойка щъркели пристигнаха и в сливенското село Самуилово. Там се намира една от най-големите колонии на щъркели в страната, с повече от 10 гнезда. Според местните пристигането на първите щъркели е знак, че пролетта е близо. Щъркелите са гордостта на Самуилово. Хората твърдят, че в последните две години идват рано, още в началото на март. Малки и големи ги очакват с радост. Домът на Валя Стефанова е точно срещу гнездото на подранилите птици. Първо дошъл мъжкият, след няколко дни станали двойка. „Сутрин, като станем да закусваме и като започнат да тракат с клюнове, е много красиво, носи много емоции”, сподели жената.

Пролетната миграция на щъркелите е по-разпокъсана от есенната. Затова пристигат поединично или на малки групи. Първо идват мъжките индивиди, за да подготвят гнездото за семейството. Старо поверие гласи, че гнездата закрилят дома, на чийто комин са свити. По традиция, когато видим първия щъркел, трябва да свалим мартеницата и да я закачим на цъфнало дърво или да я сложим под камък за здраве и късмет.

По материали на btvnovinite.bg, sinoptik.bg
Снимка: Pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)