apolonia kmet

Първият наш град с номинация за Европейска дестинация е домакин на Морските Оскари

13 август 2016

Първият български град – Созопол, удостоен с престижната номинация European Best Destinations, е домакин на годишната церемония за значими постижения в бизнеса и туризма в морския регион. Годишните награди ще бъдат връчени в неделя на пристанището в Созопол, в ресторант Глория Мар.

В събота от 19.30 ч. на сцената на амфитеатър Аполония кметът Панайот Рейзи ще получи номинацията за поредното високо признание за развитието в сферата на туризма и за високото качество на предлаганите туристически услуги в Созопол.
Номинацията е на Организацията European Best Destinations (Най-добрите европейски дестинации) в сътрудничество с най-големите туристически офиси в Европа и Мрежата EDEN European Destinations of Excellence (Най-добри европейски дестинации.
Номинацията ще бъде връчена на кмета на община Созопол от Максимилиан Лежьон – Изпълнителен директор на Европейската организация „Най-добрите европейски дестинации”.

В разгара на летния сезон община Созопол подготвя откриването на новото рибарско пристанище в град Черноморец. Създадени са подходящи условия за защитени пристани за швартоване и техническо обслужване на плавателните съдове, разтоварване на уловите и др. Капацитетът за домуване на рибарски лодки на обновения порт е увеличен от 70 на 110 лодки.

Основната дейност на пристанището е т.нар. първа продажба на риба, което е гаранция за качеството на уловената прясна риба. Процесът на обработка и съхранение отговаря напълно на съвременните европейски изисквания. Това ще предостави нови възможности на около 700 рибари от Черноморец и Созопол, които се занимават активно със стопански риболов и генерират улов от 362 тона годишно прясна риба, а на територията на цялата община се генерира 758 тона годишно. Наименование на проекта е „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец, община Созопол“ по приоритетна ос 3: Мерки от общ интерес, мярка 3.3. Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки. Обща стойност на проекта е 11 000 000 лв.

В Созопол отвори врати и Етнографски музей, събрал експонати с изключителна стойност, а голяма част от тях са дарени от жителите на града. Проектът „Созопол – съхраненото културно наследство и културна идентичност през вековете“ е на стойност 552 хил. eвро. Организирани са изложбените пространства чрез интерактивни технологии, а музеят се вписва в цялостна визия на Археологически резерват „Античен град Аполония”. Проектът има за цел да подпомогне туризма в града.

Предстои откриването и на друг уникален обект в Созопол – Център за изкуства, местни художествени занаяти и традиции. Той отваря врати на 16 август. Центърът е изграден по европейски проект на стойност 856 749 лв. без ДДС. Негови бенефицианти са ИАРА, МИРГ – Приморско – Царево- Созопол и Сдружение „Черноморска Странджа”. Община Созопол е партньор по проекта, в който участва с 265 000 лв. без ДДС.

Центърът за изкуства, местни занаяти и традиции ще даде възможност за представяне на старите занаяти, за привличане интереса на деца и млади хора към изкуството чрез различни форми и ще допълни палитрата от места в Созопол, където жителите и гостите на града ще могат да се насладят на изкуството и да се докоснат до традициите на созополчани.

Кметът Панайот Рейзи ще бъде специален гост на церемонията за Морските Оскари в неделя. Той ще приеме голямата награда за цялостен принос, която ще отличи едно от най-мащабните и дългогодишни културни събития в България – Празниците на изкуствата „Аполония”. Този голям български фестивал се провежда ежегодно в края на лятото в Созопол. Негов основен организатор е Фондацията за изкуство „Аполония”, създадена през 1991 г.

Годишните награди за значими постижения в Морския ни регион ще отличат не само инвестициите и предприемачеството в региона, но и социалните инициативи и културните традиции, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.
Събитието ще възнагради социалната-образователната инициатива, която вече 10 години поощрява креативността на десетки деца в региона. Инициатор и организатор на детската олимпиада в Созопол е собственикът на хотел ”Вила Лист” Иван Илиев, който е сред основателите на Ротари клуб в града.

Сред номинираните за престижните морски награди е и един от най-луксозните и мащабни морски комплекси у нас – ваканционно селище Дюни. Предприемачът и бивш депутат Николай Пехливанов, основател и председател на борда на директорите на Green Life Development and Resorts. Green Life Development & Resorts, също е сред номинираните, както и луксозният ваканционен проект Созополис с номинация за Съхранение на автентичния архитектурен стил. В конкурса участва и един от най-зелените хотелски комплекси по родното Черноморие – „Сънрайз“ в Приморско, както и проектираният в стила на средновековните базилики апартаментен комплекс Вила „Византия“ в Созопол.

Партньори на MARINE LIFESTYLE AWARDS 2016 са Националната Уелнес и СПА Асоциация, Българо-сръбската търговска камара, Софийската търговска камара, Бизнес Клуб Лондон и други. Още подробности може да научите в сайта на организаторите агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън – www.vipcompr.com.

Най-успешните инвеститори и предприемачи от морския регион, гости на церемонията, ще се насладят на най-новото вино на нашия пазар с марка Бонония Естейт и ще получат към почетните плакети подаръци от Pure GOLD COLLAGEN® и от веригата за качествена парфюмерия D&P.

А подробности от самата церемония ще може да видите само по In Life TV.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)