5(641)

Първият спа курорт в света – Мъртво море

07 октомври 2014

 

Солено море или по-известно като Мъртво море, е солено езеро, граничещо с Йордания на изток и с Израел и Палестина на запад. Научете някои от най-любопитните факти за един от водните басейни с най-висока соленост:

Първият спа курорт в света - Мъртво море

Първият спа курорт в света – Мъртво море

Езерото се намира на 427 метра под морското равнище и всяка година спада с 1 метър. Най-дълбоката му точка се намира на 400 м. То е разделено на дълбока – северна, и плитка – южна част. В последната водите са с едва 6 метра дълбочина. Съдържанието на сол във водата на Мъртво море достига 330 промила. За да направите сравнение: солеността на Черно море е около 17 промила.

Първият спа курорт в света - Мъртво море

Първият спа курорт в света – Мъртво море

Въпреки високата соленост, в Мъртво море живеят различни организми. В него няма риби и водорасли, но е обитавано от различни бактерии и гъбични микроби.

През лятото по бреговете на езерото температурата се вдига до 50 градуса. Заради това водите му се изпаряват бързо, оставяйки след себе си глина, пясък, каменна сол и гипс. В Мъртво море се влива река Йордан. През зимата тя изсипва в езерото 6.5 милиона тона вода дневно. Ако тя не се изпаряваше, нивото на водоема щеше да се вдига с 3 метра всяка година.

BIG_myrtvo more_1285243263144

Районът на Мъртво море е една от най-лечебните области в света. Високото минерално съдържание на водата, много ниското съдържание на полени и други алергени във въздуха, намалената ултравиолетова слънчева радиация и по-високото атмосферно налягане носят различни ползи за здравето. Според Библията, Мъртво море е един от първите в света здравни курорти, построен за Ирод Велики. Районът е източник на широка гама от продукти, като например балсами за мумифициране в Египет. Мястото е било любимо за спа и на Клеопатра.

8(402)

Една необичайна особеност на Мъртво море е заустването му на асфалт. То постоянно плюе малки камъчета и блокове от черната субстанция. При археологически разкопки са намерени фигурки, покрити с асфалт. Смята се, че тази субстанция е използвана и от египтяните за процеса на мумифициране, като е внасяна от района на Мъртво море. Най-ниският път в света – Highway 90, минава покрай израелските бреговете на Мъртво море на 393 метра под морското равнище. На вкус водата на Мъртво море не е солена, а горчива.

129125_1

Всички минерали, които се срещат в Мъртво море, могат да бъдат намерени и в човешкото тяло. Уникалната сол в Мъртво море лекува акне, псориазис, уртикария, целулит, суха кожа, пърхот, стрес, болки в мускулите и много други.

Източник и снимки: profit.bg

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)