fericire-cuplu-online-sfatulparintilor.ro-pixabay-com-wlan-2088659_1920-1400x850

Първият SMS в света е изпратен точно преди 25 години

03 декември 2017

Краткото текстово съобщение (SMS) става на 25 години, пише Рrofit.bg. Първият SMS в света е изпратен на 3 декември 1992 г. от Нийл Папуърт, по онова време 22-годишен софтуерен инженер, и гласял: „Весела Коледа“, съобщават световните медии. Нийл изпратил текстовото съобщение до колегата си Ричард Джарвис във Великобритания, докато работел като разработчик и тестови инженер за създаване на Short Message Service (SMS) за Vodafone. Мати Макконен, инженер от Финландия, който почина през 2015 г., също помага за разработването на технологията зад SMS-ите.

През 1993 г. Nokia въвежда SMS-те с отличителния „бийп“ сигнал за входящо съобщение. Първоначално е въведен лимит от 160 знака за текстовите съобщения, но потребителите бързо се приспособяват и измислят съкращения като LOL (laughing out loud) и емотикони – символи от бутони на клавиатурата за изразяване на емоции. По-късно те вдъхновяват създаването на първите емоджита. Днес съобщенията, които са по-дълги от 160 знака, автоматично се раздробяват в няколко SMS-а.

През 1999 г., седем години след като Нийл Папуърт изпраща първото кратко текстово съобщение, текстовете вече могат да се обменят в множество мрежи, което увеличава още повече популярността им.

Във връзка с 25-та годишнина на SMS-а, текстови съобщения „Весела Коледа“ се изпращат от милиони хора в цял свят, които използват текстове, видеа и емоджита.

Пауърт споделя, че нямал никаква представа колко популярни ще станат текстовите съобщения. Той едва наскоро казал на децата си, че е изпратил първия SMS в света. „През 1992 г. нямах никаква представа колко популярни ще станат кратките текстови съобщения и че те ще доведат до появата на емоджита и приложения за изпращане на съобщения, използвани от милиони хора. Връщайки се назад, виждам все по-ясно, че коледното съобщение, което изпратих, е повратен момент в историята на мобилните телефони“, казва Папуърт.

Предлагаме ви още пет интересни факта за SMS-ите:
1.Twitter е вдъхновен от SMS-ите и лимитът от 140 знака е въведен, така че сайтът за микроблогинг да бъде прост и достъпен за всички потребители, точно като текстовите съобщения.
2. Германският инженер Фредхелм Хилебранд пишел произволни изречения на пишещата си машина през 1985 г., за да определи необходимата дължина за текстовите съобщения, и установил, че за повечето изречения и въпроси 160 знака са „съвършено достатъчни“. Този лимит остава в сила за един SMS.
3. Оригиналният сигнал на телефоните Nokia за входящо текстово съобщение, който се чуваше навсякъде през 90-те години на миналия век, в действителност е морзов код за SMS.
4. През 2015 г. хората в света са изпратили 3.8 трилиона SMS-а или близо 23 милиарда съобщения на ден.

снимка: sfatulparintilor.ro

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)