Първо издание на Църногорския събор

17 юли 2018

На 13, 14 и 15 юли в перлата на Краище – Църногорския манастир Свети Козма и Дамян, се състоя първият Църногорски събор. Обширните поляни около манастира станаха свидетели на невиждано тържество на народните, културните, стопанските и кулинарните традициите на етнографски район Граово, разположен географски основно в област Перник.

Църногорски събор 2018

Църногорски събор 2018

Първото издание на събора полага начало – началото на едно всенародно празненство, което да популяризира района и го превърне в притегателна туристическа дестинация за поклоннически туризъм, както и да представи обичаите и традициите си, цветовете и танците си, храмовете и вярванията си!

IMG_4270

Областният управител на Перник Ирена Соколова дава старт на Църногорския събор

Областният управител на Перник Ирена Соколова дава старт на Църногорския събор

Председател на инициативния комитет на Църногорския събор бе областния управител на Перник Ирена Соколова, а в реализацията му се включиха представители на Църквата, местната власт, областните и общински структури на Перник, Земен, Брезник, Радомир и Трън, както и редица представители на бизнеса в региона.

Църногорски манастир

Църногорски манастир Свети Козма и Дамян

През 2015 година в град Земен в местното общинско ръководство в лицето на кмета Димитър Сотиров, общинските съветници, представители на бизнеса и общественици се породи идеята културно-историческото и религиозното богатство на района да бъде обединено в инициатива за популяризиране и развитие на поклонническия туризъм – Краищенско Светогорие. Тя бе подкрепена от областния управител Ирена Соколова и Църквата в лицето на архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир.

Още по темата: Краищенско Светогорие – как започна всичко…

Земенски-манастир-Св.Йоан-Богослов

От тогава -  до днес, всеки един от инициативния комитет по своя път и заедно работи по реализирането на идеята. В продължение на всички усилия и визията за развитие, малките на пръв поглед ресурси започнаха да се обединяват с енергията на много хора, за да се стигне до днешния ден – Църногорския събор!

Още по темата: Църногорски събор – ден Първи!

Карта на поклонническия маршрут на Краищенско Светогорие

Първият по рода си събор на манастира до с. Гигинци се превърна в събитието на региона, в невиждано до сега обединение на църква, историци и учени, държавно и местно управление и бизнеса.

„Дадохме началото на един изключителен празник, който ни свързва с миналото и корените, но ни отправя с ценности в бъдещето. Официалното откриване на Църногорския събор “В сърцето на Граово” е факт. Като председател на инициативния комитет по организирането на събора, искам да поздравя всички, които заедно с мен застанаха зад тази кауза, работиха за нея и я подкрепиха. Сред тях са министрите на земеделието и храните, на туризма, на културата, на труда и социалната политика, кметовете на шестте общини от област Перник, представителите на бизнеса в лицето на КРИБ-Перник, както и още много други хора милеещи за възраждане на района ни. Днешният ден носи посланието да съхраняваме и предаваме напред във времето традициите, фолклорното ни наследство и вярата, която ни е съхранила като народ в трудни времена. Нека това, което постигнахме и реализирахме с толкова душа и енергия, да ни събира всяка година на поляните край Гигинския манастир. Щом помним миналото, ще пребъдем и в бъдещето!“, заяви Ирена Соколова, откривайки Църногорския събор.

Ирена Соколова и Квартет Славей

Ирена Соколова и Квартет Славей

След силния старт на събора в нощта на 13 юли, петък, в съботния ден хиляди хора се стекоха на поляните около Църногорския манастир. Програмата в съботния ден бе богата. Тя стартира със Света Литургия в манастирския храм, отслужена от епископ Сионий, епископ Поликарп  и още представители на духовенството.

37103927_2100097370313768_5412565589405204480_n

Впоследствие на сцената се изявиха в различните часови пояси народните читалища от региона и гостуващи такива. Квартет „Славей“ подгря настроението, а след него събралите се на събора чуха и видяха и изпълненията на останалите читалища.

IMG_4078

Официалните лица на Църногорския събор поздравиха и наградиха и фермерите, които направиха своите представяния с породи животни и изразиха съпричастност към трагедията с чумата, която се случва в района на Ямбол и Бургас. Това бе и причината министър Порожанов да не присъства на събора.

IMG_4058-2

В късните часове започна концерта „С Граово в сърцето“ с участието на Радка Алексова, Валерия Момчилова, Димитър Лукарски, Ева и Ива Валентинови и Антонио Симеонов. Кулминацията на Църногорския събор бе концертът на Ансамбъл Българе, а неговият вдъхновител и ръководител Христо Димитров също стана част от честванията.

IMG_4250

IMG_4286

Изключително първо издание на Църногорския събор! С пожелание да се превърне в традиция, която да обедини хората от региона в кауза за възраждането и развитието му!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)