20150803102641_CauldronPatatasBravasconSalchicha

Пържени картофи по испански

29 юли 2018

Необходими продукти:
картофи – 1 кг
зехтин – около 3 – 4 пръста за маслена баня
сол

За соса:
зехтин – 3 с.л.
домати – 4-5 бр.
лук – 1 бр., стар, малка глава
чесън – 2-3 скилидки
червен пипер – 1 1/2 ч.л. сладък
червен пипер – 1/4 ч.л. лют
бял пипер – 1/2 ч.л.
брашно – 2 с.л.
пилешки бульон – 400 мл

Вижте още: Салморехо (студена доматена супа по испански)

Начин на приготвяне:
Започва се с приготвянето на соса. Нарязва се лукът и чесънът на дребни кубчета. Загрява се зехтин в по-голям и дълбок тиган, прибавя се лукът, запържва се до златисто. Посолява се. Добавят се бялия пипер, червения пипер и лютия пипер и бързо се разбърква за около 20 секунди, прибавят се нарязаните на ситно домати и брашното и се разбърква енергично. С черпак се започва добавянето на бульона, като се разбърква с телена бъркалка и се готви за около 8-10 мин. Сваля се от котлона и по избор може да се пасира. Оставя се настрана.

Картофите се обелват и нарязват на средно големи резени. Заливат се със студена вода. В голяма дълбока тенджера се сипва вода и сол и се оставя да заври. Пускат се картофите и се сваряват точно за 6 мин. Включва се таймер за време. Изваждат се и се изцеждат. Поставят се в купа, покрита с домакинска хартия, за да поеме влагата.

В дълбока тенджера се изсипва голямото количество мазнина, сгорещява се на умерена температура и се добавят картофите на две порции, за да не залепнат едни в други. Важно е мазнината да е в по-голямо количество, за да се получи ефект на маслена баня. Изпържват се до златиста коричка. Изваждат се с решетъчна лъжица върху домакинска хартия, въпреки че почти нямат остатъчна мазнина. Посоляват се. По същия начин се процедира и с другите картофи.

Поднасят се горещи, обилно заляти със сос.

снимка: cauldronfoods.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)