5150179

Радев изпревари Цачева на първи тур

06 ноември 2016

Кандидатът за президент генерал Румен Радев, подкрепен от БСП, е победител на първи тур от изборите за държавен глава. Втора остана кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева. Данните от екзитпола показват, че генерал Радев получава 24,8%, а Цачева – 23,5%. Двамата отиват на балотаж, който ще се проведе на 13 ноември. След тях двамата се наредиха Красимир Каракачанов /13,6% /, Веселин Марешки /8,3%/ , Трайчо Трайков /7,1%/ и Пламен Орешарски /6,9%/.

Нито една социологическа агенция не предвиди резултата, при който генерал Радев изпреварва на първи тур Цачева. Всички агенции даваха преднина за кандидата на ГЕРБ, която се движеше от 3% до 7%. Генерал Румен Радев заяви, след като гласува, че промяната е неотложна и зависи от всички българи.

„Вярвам, че енергията, която усетих на срещите си в страната скоро ще се материализира”, подчерта той. Според Радев времето на телевизионните проповеди свърши, хората ще вземат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи. Кандидатът на управляващите Цецка Цачева упражни правото си на глас в град Плевен. „Гласувах за повече справедливост в българското общество, за работещи институции, за съхранени национални традиции, за отстояване на националния интерес”, посочи тя. Първият тур на президентските избори се проведе при висока избирателна активност. Към 19.00 часа са гласували 44,83% от имащите право на глас, съобщи Централната избирателна комисия.

Генерал Румен Радев заяви на влизане в НДК, че хората поемат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи. Предстои ни много работа, очакваме втори тур, пълна мобилизация. Благодаря на всички, които са ме подкрепили, каза още Радев и добави, че на втори тур ще разчита на всички български граждани. Ще работим така, както досега и промяната да стане факт, даде заявка генерал Радев. На въпрос дали очаква оставката на правителството, той каза: Премиерът е мъж, генерал, той решава. Кандидатът на управляващите Цецка Цачева упражни правото си на глас в град Плевен. „Гласувах за повече справедливост в българското общество, за работещи институции, за съхранени национални традиции, за отстояване на националния интерес”, посочи тя. Първият тур на президентските избори се проведе при висока избирателна активност. Към 19.00 часа са гласували 44,83% от имащите право на глас, съобщи Централната избирателна комисия. Драматичен спад на гласовете за ГЕРБ в столицата и областните градове. Това заяви по Нова тв социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“. Данните на агенцията сочат, че в София за двойката Радев-Йотова са гласували 25%, а за Цачева-Манушев – 24%; в големите областни градове ситуацията изглежда по следния начин: Радев-Йотова получават 27%, а Цачева-Манушев – 25%. Кандидатът на ГЕРБ е получила повече гласове само в малките градове, където разликата им с БСП е 1% – 26% за Цачева срещу 25% за Радев. /БГНЕС

текст и снимка: БГНЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)