ART SCENA - RADOSLAV NINOV WEB from In Life on Vimeo.

Радослав Нинов – Руди – художникът, който прелетя от Лондон до Ябланица

30 април 2017

Двадесет и три годишният Радослав Нинов – Руди бе номинираният художник в тазгодишното издание на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” . Събитието се състоя за 8-ма поредна година и се превърна в едно от най-елитните и емоционални културни събития в България.

Радослав Нинов – Руди - художникът, който получи Наградата за полет в Изкуството Стоян Камбарев 2017 на церемонията, състояла се на 24 април

Радослав Нинов – Руди – художникът, който получи Наградата за полет в Изкуството Стоян Камбарев 2017 на церемонията, състояла се на 24 април

Още по темата: Връчиха наградите за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017

За нас от In LIFE TV е истинско удоволствие да сме медиен партньор за поредна година и да имаме приятната възможност да заснемем събитието. Скоро ще можете и вие – нашите зрители да видите пълния филм от церемонията, а до тогава – нека ви разкажем да младите ни таланти, които получиха награда за своето творчество.

Радослав Нинов – Руди  получава своята награда за полет в изкуството Стоян Камбарев 2017

Радослав Нинов – Руди получава своята награда за полет в изкуството Стоян Камбарев 2017

Радослав Нинов – Руди  е рядко интересен феномен, живее в Лондон от единадесет годишен, където завършва Колежа по изкуство и дизайн Тауър Хамлетс, а после и университета Голдсмитс. През 2015 получава Наградата за живопис The Neville Burston, след което се завръща в България и открива своя духовен и артистичен оазис в ателието си в Ябланица. Искрен в емоциите си, Радо успява да изрази себе си с колоритен и експресивен стил, чрез който разказва за своите мечти и фантазии. Номиниран е заради двете си дебютни самостоятелни изложби- в галерия Ракурси, наречена “Не толкова лош ден” през 2016-та и в галерия Аросита в началото на тази година. Носител е на наградата “Едмонд Демирджиян” за млад художник.

Rakursi9

Ето какво сподели Руди за авантюрата си с живописта:

“Винаги съм бил привлечен към цветовете. Ако преди съм търсил причина или извинение да сложа цвят в дадена фигура и пространство, то сега самият цвят е манифестация на всичко това. Цветовете като рефлекс към живото, истинското, реалното. И цветовете като рефлекс за съчинение и рециклиране на същото реално. Това е един автобиографичен процес, който ми помага да осмисля по-добре това, което ме заобикаля навън, това което се върти в главата ми и вакуума между двете. Този вакуум е креативният катарзис в практиката ми.”

Радослав Нинов - Руди пред микрофона на In LIFE TV и Калина Станева

Радослав Нинов – Руди пред микрофона на In LIFE TV и Калина Станева

Неповлияни от строг и често осакатяващ академизъм, в творбите на Радослав Нинов се забелязват значителна свобода и богата визуална култура. Той успява да съчетае западни влияния, като цветовете на Дейвид Хокни и експресивността на Хауърд Ходжкин, превръщайки картините си в съвременни гоблени от сънища и кошмари, желания и страхове, спомени и очаквания. Несъмнено, в младия живописец се таят впечатляващи талант, дисциплина и желание за работа. Радо е участвал в редица общи изложби в Лондон, но се чувства горд от факта, че неговият самостоятелен дебют се е състоял в родината му, в галерия “Ракурси”, на която той представя живописни платна на границата между абсолютната абстракция и фигуралната композиция, с типичните за неговата работа живи колорит и маска.

Финал на церемонията по връчване на наградите за полет в изкуството Стоян Камбарев 2017

Финал на церемонията по връчване на наградите за полет в изкуството Стоян Камбарев 2017

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017 са певицата Мария Славова, аниматорът Мина Златева, куклената актриса Ралица Стоянова и кинорежисьорът Христо Симеонов. Носителят на Голямата награда бе избран от жури, в което влизат членовете на Фондация „Стоян Камбарев” все водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева. Тази година статуетката на Кольо Карамфилов получи Мария Славова

Още по темата: Мария Славова получи наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017

Print

Publicis One Bulgaria е официален комуникационен партньор на Фондацията.
Основни медийни партньори на Фондация „Стоян Камбарев” са:
БНТ, InLife TV, Дарик радио, DIR.bg, Impressio.dir.bg, Webcafe.bg, вестник 24часа и списанията EVA, Икономист, ELLE и Story.
NOVA film бе продуцент на събитието.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)