coco-chanel-numero-cinq-bcaa38cd7b786bdfc392441dca407885

Раждането на една благоуханна легенда

05 май 2020

Историята започва тогава, когато Коко Шанел иска от парфюмериста Ернест Бо да създаде парфюм, който „ухае на жена“. Следвайки инструкциите, той създава две серии с проби от различни аромати, номерирани от 1 до 5 и от 20 до 24, и ги предлага за одобрение на Която, а тя избира този с номер 5 и така парфюмът „се ражда“ с името си.

1018316866

Chanel N°5 е представен на днешния ден през 1921 година и от тогава, та чак до наши дни е олицетворение на изискан вкус и лукс. Любопитна подробност е, че и досега той е най-купуваното ухание за Коледните празници.

16_rv5ddb_n5_480

Парфюмът започва с нотки на иланг-иланг и нероли, а после се разгъва до жасмин и майска роза. Сандалово дърво и ванилия обгръщат композиция от незабравими дървесни нотки. В уханието влизат още момина сълза, ирис, ветивер, кехлибар и пачули. Ернест Бо за първи път включва в състава на парфюм синтетична съставка – алдехид, който се отличава със свеж и въздушен аромат.

Chanel-No5-Bottle-Parfum

Поредната революция на ексцентричната французойка успява. След като реабилитира изкуствените перли и ги „изкарва“ на сцената, Коко рискува за пореден път и пак се радва на успех. Преситени от парфюми затворени в пищни флакони и носещи претенциозни имена, дамите остават впечатлени от тази толкова минималистична идея. Стъклената опаковка на парфюма е по дизайн на самата Коко Шанел и в наши дни тя е част от вечната колекция на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)