vss

Разделиха ВCC на две колегии, правосъдният министър подаде оставка

10 декември 2015

ВСС е вече с две колегии- съдийска и прокурорска, решиха депутатите при гласуването на второ четене на промените в Конституцията със 196 гласа „за”, 35 „против” и без „въздържали се”. От БСП лява България бяха категорични, че са против разделянето на ВСС. Радан Кънев от РБ заяви, че функционалното разделение допринася за ефективност, отговорност и борба с корупцията. Промяната на Конституцията нито е правосъдна реформа, нито панацея, но е възможност за отключване на същинска реформа и осъществяване на контрол между функционално независими органи, каза той.

От БСП сме против разделянето на две колегии на ВСС, изрази по време на дебата от парламентарната трибуна позицията на левицата по промените в Конституцията лидерът й Михаил Миков. Според него ВСС е орган за управление на съдебната власт, орган за администриране и не може професионалната биография да бъде критерий за разделянето. Обществеността трябва да има присъствие, но разбирането за колегия е неприсъщо за такъв тип орган. Ако е така това би означавало НС да направи колегии, МС също да направи колегии и тя да измества решенията на конституционния орган.

Ïàðëàìåíò - íà÷àëî

Според Миков разделението ще доведе до затварянето на системите вътре в себе си – съдийската и прокурорската система. Много по-малко прозрачност ще има в правилата на действие на тези органи. Внесените предложения са компромис, но не знам дали е исторически или компромис, който не отговаря на стратегията за реформа в съдебната власт. Левицата смята, че с тази промяна се връща функционирането на съдебната власт назад. ПГ на АБВ подкрепя функционалното разделение на ВСС на две колегии, заяви в пленарна зала Светослав Белемезов от парламентарната им група. Към настоящия момент няма отговор на въпроса с какво разделянето на ВСС ще допринесе за реформата в правосъдието и го разглеждаме единствено като първа стъпка за реформа. Тъй като ние сме съвносители на разглеждания сега проект за изменение на основния закон и подкрепихме функционалното разделение на колегии, заявявам оттеглянето на това наше предложение, коментира Белемезов.

След разгорещените дебати и приетите промени, министърът на правосъдието Христо Иванов обяви от парламентарната трибуна, че подава оставка, недоволен от приетите промени в Конституцията, засягащите разпределението на квотите в двете колегии на ВСС.

„Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена“, коментира той. По-късно, след среща с премиера Борисов, стана ясно, че оставката му е приета.

Източник: БГНЕС/Вести
Снимка: Сергей Антонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)