Атакама, пришълец

Разкриха кой е „пришълецът” от Атакама

28 март 2018

Когато през 2003 г. в чилийската пустиня Атакама бяха намерени останките на мумифициран „хуманоид”, обществеността се развълнува от историите за открит на Земята пришълец.

Скелетът беше продаден на частен колекционер в Испания. След почти 15 години учени от Калифорния получиха възможност да извлекат ДНК от „хуманоида” и да извършат анализ, съобщава The Guardian. Изследването показва, че Ата – така е наречен индивида, не е извънземен пришълец, а момиче, което се е родило мъртво или е починало веднага след раждането Тя е имала мутации, които й придават необичаен външен вид.

Ата е била намерена през 2003 г. в изоставеното село Ла Нориа, където са били добивани нитрати. Останките били загърнати в бяла тъкан и увити с виолетова лента. Макар скелетът да е едва с 15 см дължина, неговите кости съответстват на дете на възраст 6-8 години. Освен това, вместо 12 двойки ребра, Ата е имала 10. Черепът е удължен и има конусовидна форма.

Снимка: Dr Emery Smith

Снимка: Dr Emery Smith

Останките привлекли вниманието на Хари Нолан, професор по микробиология и имунология в Станфордския университет в Калифорния. През 2013 г. той заявява, че скелетът принадлежи на човек, но причините за сериозното му видоизменение е неясно.

Нолан и неговите колеги от Калифорнийския университет в Сан Франциски неодавна публикуваха проучването си в Genome Research, където изясняват причините за деформациите на тялото. ДНК изследването показва също, че гените на Ата са близки до тези на много чилийци.

Изследователите предполагат, че детето е загинало около 40 години преди да бъдат открити останките му. На мястото, където е била намерена Ата, не е имало по това време условия, които биха могли да спасят живота й.

 

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: Dr Emery Smith

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)