Различният Био Коледен Маркет

26 декември 2015

Из Европа вече блестят светлините на Коледните базари, кой от кой по-накипрен и очарователен. Най-сантименталното време в година – дните по Коледа, никога няма да са същите без хубавите места за срещи, малките къщички препълнени с лакомства и сувенири, коледни играчки, греяно вино и топли хлебчета. Светлините бликат от хилядите лампички, а коледните песни звънят от всеки щанд.

DSC_0648

Но ако има нещо, което блести по-силно от коледните светлини, то това са очите на децата! Те са в заразителен  екстаз и се впускат в пъстрите удоволствия с пълна сила. Почти всички градове в Европа – и  по-големи и по-малки имат своя Коледен маркет. Всеки християнски град по света се старае да се „нагизди“ за красивия празник, но Виена го прави по най-забележителния начин. Изобилие от светлини, украси, нежна класическа музика, звучаща от всеки ъгъл, горещ пунш, аромат на канела и… Коледа!

DSC_0622

Вторият по популярност виенски маркет след този пред Кметството във Виена е Карлсплац маркет. Той се органицира на широкото парково пространство пред катедралата Карлскирхе и едноименния площад. Изглежда, обаче тази година ще засенчи лидера по своята оригиналност. Организаторите решиха да му дадат нова тема и идея – „Био Коледа“.

DSC_0669

DSC_0674

DSC_0676

Към алпийските дървени къщички обсипани с традиционните лакомства и играчки се прибавиха и няколко камиони с… бали от слама. Да, именно. Сламата бе разхвърляна по целия пресушен фонтан и се превърна в уникално място за забавление на децата.От сутрин до вечер малчуганите не спират да се търкалят и засипват със слама, да дърпат бали и да си правят малки дупки в нея и къщички. Родителите им са определено доволни и ги наблюдават от близките щандове за био пунш с горски плодове или глю вайн.

DSC_0663

За да се допълни био усещането в ограден двор се разположени и няколко прасета, в друго дворче овци, а уплашените от глъчката малки козлета са се скрили в дървената къщичка. Понита препускат из сламата, качили на седлото си малки ездачи. Дори и лами се разхождат… Животинките са любимци на децата и печелят симпатиите и вниманието им. На щандовете могат да се намерят и био продукти от всички провинции на Австрия (особено препоръчваме тиролските сирена и салами), ръчно изработени керамични съдове и коледни играчки. Цялостната декорация на Карлскирхе е с натурални материали и оставя усещането, че природата е пренесена в центъра на града. 

DSC_0682

Детската въртележка е любима атракция, защото малчуганите истински се забавляват не толкова от това, че се въртят, а от това, че родителите им трябва да задвижват атракцията. Тя няма мотор, нали е био маркет? Определено не е лесно на майки и татковци да въртят здраво педалите на въртележката, но затова пък тълпа от фенове ги поощрява и подкрепя с ръкопляскяния. А пък после има и вкусни палачинки и пунш за възстановяване на силите.

DSC_0768

Светлините също имат натурален привкус и чертаят нежни пътеки от лампички из парка пред Карлскирхе. Ненадейно се появяват сред осветените дървета феи на кокили… Да, различният Коледен базар, който не спира да те усмихва!

текст:Валерия Симеонова
снимки: Симеон Симеонов
оператор: Кунчо Поляшки
постпродукция: Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)