best-books

Разнообразни инициативи отбелязват Световния ден на книгата днес

23 април 2015

Разнообразни събития ще отбележат днешния Световен ден на книгата и авторското право, съобщава dnevnik.bg. Той е обявен от ЮНЕСКО през 1966 г. с цел насърчаване на четенето и защита на интелектуалната собственост, а се чества със специални събития от 1995 г. насам.

Празникът ще завладее градските пространства чрез инициативата „Пусни книга на свобода“, която насърчава обмена на книги чрез онлайн платформата Bookcrossing и нейни временни щандове из градовете.

За поредна година, от 17:00 часа, в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, ще бъдат раздадени и наградите на Асоциация „Българска книга“ „Рицар на книгата“ за журналисти и общественици, допринесли най-много за популяризирането на четенето и литературата през изминалата година. С нея официално завършва „Походът на книгите“ който срещна 30 известни български поети и писатели с най-малките читатели в училища и детски градини в столицата.

Факултетът по журналистика и масови комуникации на Софийския университет се включва за пръв път в честванията с „отворена библиотека“, която ще разпръсне стотици заглавия из етажите на сградата и други инициативи, сред които и коктейл със сладки ядивни книги.

Наградата за къс разказ „Рашко Сугарев“ също ще бъде присъдена днес в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“, редом с отличието на веригата „Цветето на Хеликон“. Културната програма ще продължи със щафетно четене на откъси от любими произведения на писатели, преводачи и директорите на културни институти у нас. Един след друг ще четат:

Енцио Ветцел, директор на Гьоте институт,

Любов Костова, директор на Британския съвет,

Агнешка Кошчушко, директор на Полския институт,

Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център,

Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт,

Дьорди Димитров, заместник-директор на Унгарския институт,

Кенуъд Хил, преводач и преподавател

Васко Щутаров, директор на Културно-информационния център на Р. Македония

Алек Попов, двукратен носител на наградата „Хеликон“

Анджела Родел, преводач и изпълнителен директор на Българо-американската комисия „Фулбрайт“.

снимка: whytoread.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)