
Не, в заглавието няма правописна грешка. Тези сладки, които отдавна са се превърнали в един от кулинарните символи на Франция наистина се наричат така.Техните основни съставки са фино смлени бадеми, белтъци и пудра захар. Вкусът им е неповторим – хрупкава коричка, под която се крие мека вътрешност, наситен бадемов аромат и нежен крем. И макар да изглеждат не особено трудни за приготвяне, е нужно да се въоръжите с търпение. Но резултатът наистина си струва.
Необходими продукти:
145 г бадемово брашно
145 г пудра захар
80 г белтъци
110 г кристална захар
30 мл вода
сладкарски бои и кулинарни есенции по избор (за крема)
Начин на приготвяне:
1. Белтъците, които използвате трябва да бъдат отделени от жълтъците между 1 и 3 дни. Съхранявайте ги в хладилник, в херметически затворен съд. Извадете ги от хладилника преди употреба, защото трябва да бъдат със стайна температура.
2. Снабдете се с кухненска везна. В сладкарството и един грам е от значение, а при макароните – още повече.
3. Бадемите трябва да бъдат много ситно смлени, а ако намерите бадемово брашно – още по-добре. Пресейте ги заедно с пудрата захар няколко пъти. Не трябва да има никакви едри частици.
4. Купата, в която разбивате белтъците трябва да бъде абсолютно суха. Не трябва да ги разбивате прекалено дълго, защото макароните ще бъдат много сухи и чупливи
5. Към тях прибавете на части бадемовата смес и с шпатула разбърквайте внимателно. И тук си има тънкост – загребвайте част от сместа, обръщайте я и я изтегляйте към стените на купата. Това повторение се извършва около 30-40 пъти, докато „тестото“ стане лъскаво, еластично и стичащо се равномерно и плавно.
6. В приготвените тави поставете хартия за печене и си начертайте с молив кръгчета, за да ви бъде по-лесно и да направите еднакви макарони.
7. След като шприцовате сладките, вземете тавата и потупайте отдолу дъното й с ръка няколко пъти. Това се прави, за да излезе въздуха от тях.
8. Оставете ги на стайна температура между 30 мин и 1 час, за да хванат коричка. По този начин, ще сте се застраховали, че макароните ви няма да се напукат.
9. Печете ги на 170 градуса по Целзий, в предварително загрята фурна, на средното й ниво, между 10 и 15 мин.
10. Ако след като сте ги извадили, не можете да отделите макароните от хартията, напръскайте вода под нея, оставете ги за 30-40секунди и след това лесно ще можете да отлепите готовите половинки.
След като макароните са готови и изстинали ги слепете с гъст крем по избор. Вариантите са многобройни, просто изберете такъв, който обичате. След това ги оставете в плътно затворена кутия да „преспят“ една нощ на най-ниския рафт в хладилника. Bon appétit!
За да научите още интересни рецепти посетете страницата на inlife.bg във Facebook!
снимка: freshpatrol.com
Още по темата
-
Лятна яхния с наденица и зеленчуци
In TASTEНеобходими продукти: наденица – 200 г свинска (сурова за готвене) лук – 1 глава моркови ...
-
Спанак с нахут по арабски
In TASTEНеобходими продукти: 400 гр. пресен спанак (или същото количество замразен, но на листа) 1 глава ...
-
Дип от пилешко и сирена
In TASTEНеобходими продукти: 300 г крем сирене 400 г пилешко филе 2 с. л. домашен лют ...
-
Любимите студентски храни по света
In TASTEЕдин от най-трудните аспекти на студентския живот е решението на всекидневната дилема „Какво ще ядем?”. ...
Остави своя коментар през Facebook