151769321

Разследват жена, похарчила 16 милиона лири в „Хародс“

12 октомври 2018

Британските власти започнаха разследване срещу Замира Хаджиева, съпруга на бившия председател на Управителния съвет на Международната банка на Азербайджан Джахангир Хаджиев, която успяла да похарчи 16 милиона лири за 10 години в прочутия лондонски магазин „Хародс“, предаде Би Би Си.

121 хил. лири са похарчени за един-единствен ден за бижута, парфюми и часовници, а в друг ден – 48 хил. за неуточнено каква вещ от „Картие“. Годишните доходи на Хаджиев обаче през 2001 г. са били само 29 хил. долара, нараствайки до 70 хил. през 2008 г.

8d9264ecec7e52a99b6eb5f63d07f97f

Замира Хаджиева

55-годишната азербайджанка, която стана първата „жертва“ на новия британски закон за борба с корупцията, ще трябва да доказва пред властите произхода на парите си. Хаджиева вече загуби съдебната битка за запазване на името ѝ в тайна. Освен притежавания луксозен дом в престижния квартал Кенсингтън и невероятната сума, похарчена в „Хародс“, Замира Хаджиева е закупила къща, близо до магазина, както и игрище за голф в графство Бъркшър. Сега Върховният съд разпореди тя да обясни произхода на богатството си, в противен случай ще загуби собствеността си. Съгласно закона Хаджиева трябва да даде пълен отчет пред Агенцията за борба с престъпността как е могла да си позволи покупките и охолния начин на живот.

Домът на Хаджиева в Лондон

Домът на Хаджиева в Лондон

Джахангир Хаджиев е бил осъден през 2016 година на 15 години затвор за участие в голяма финансова измама, при която от Международната банка на Азербайджан са изчезнали милиони лири. Адвокати на Хаджиев са заявили, че той се е скарал с управляващото семейство в Азербайджан и е платил цената за това.

Вижте още: Долче и Габана запалиха коледните светлини на „Хародс“

Замира Хаджиева е получили позволение от Хоум офис да живее във Великобритания, съгласно визовата схема за заможни инвеститори. От Агенцията смятат, че има милиарди лири „мръсни пари“, инвестирани в британски недвижими имоти, но е почти невъзможно притежателите да бъдат обвинени в „пране на пари“, поради липсата на доказателства.

по материали на Dir.bg, Dnevnik.bg
снимка: booking.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)