Етъра - Габрово

Разходка из етнографски комплекс „Етъра“ – традициите повеляват!

18 август 2019

В началото на „Етъра“, точно от предната страна на изцяло запазената часовниковата кула гордо стои надписът „Народ, който не поддържа традициите си, е обречен на забвение“. Думи, които обобщават до една голяма степен защо Архитектурно-етнографският комплекс, разположен на едва 8 км. от Габрово, в подножието на Стара планина и на двата бряга на река Сивек, е толкова специален.

Етъра - Габрово

Етъра - Габрово

Всъщност най-точното определение, което бих му дал е „уникален“, защото не само за България, но и за Балканите той е точно такъв – единственият етнографски музей на открито, представящ толкова автентично съхраненият български бит и култура.

Етъра - Габрово

Етъра - Габрово

Етъра - Габрово

Усещането от тесните калдъръмени улички, заобиколени от възрожденски постройки, гледката на същите онези съоръжения, които преди векове са давали поминък и живот, шансът да се насладиш на позабравени вече занаяти като хлопкарство, грънчарство, шекерджийство.. всичко това ни разкрива очарованието на онези отминали времена, в които природата и традициите не са били подвластни на технологичния прогрес на времето.

Етъра - Габрово

Етъра - Габрово

Етъра - Габрово

В музея са разположени общо 50 обекта – на Занаятчийската чаршия можете да видите 16 къщи, точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона.

В търговските дюкяни и работилниците пък, майстори демонстрират в реално време занаяти отпреди векове по автентична технология. А на много места можете да видите и символа на „Етъра“ – водното колело, неслучайно само и единствено тук се намира единствената в България колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода – валявици, воденици, тепавица, точило и др.

Етъра - Габрово

Етъра - Габрово

Етъра - Габрово

А любимото ми удоволствие, което с ръка на сърцето препоръчвам на всеки, е да се качи на автентичното кафене на Чаршията и да се наслади на чаша горещо кафе на пясък с бяло сладко (запазена традиция от онези години), докато е разположен на дървени занаятчийски столчета и се наслаждава на гледката на простиращия се пред очите му комплекс.

Етъра - Габрово

Етъра - Габрово

Етъра - Габрово
В такъв един момент духът на миналото те кара да се гордееш по-силно отвсякога, че си част от държава на повече от 1300 години…
Текст и снимки: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)