unnamed (1)

Ралица Христова: Да бъдем архитекти на живота си

02 юли 2015

Ралица Христова е коуч (от англ. “coach”). Не страда от прекалена любов към английския език и не е треньор, просто професията й няма точен превод. Но ако искате да подобрите живота си, тя може да Ви партнира в откриването на преки пътища към скритите Ви резерви от мотивация. В коучинга открива своето лично предизвикателство, а сега помага на всички други, които искат да предизвикат себе си.

 Защо „коуч“, а не „треньор“, например?
Защото наистина има разлика. Буквалният превод на думата е треньор, карета, кола. Но понятието е основано на множество критерии и особености, които го отличават от буквалния превод. Затова няма превод. Коучингът е метод за работа с личността, насочен към резултата. Тренирането на нова личност с нови качества и умения може да се получи като резултат от коучинг процеса, но това не поставя равенство между коучинг и треньорство.

А какво е коучинг – ново революционно откритие или осъвременен стар опит?
Най-лесно е да тръгнем от това какво не е коучингът. Не е терапия. Работи със здрави и амбициозни хора, които искат повече от живота, като разглежда настоящето и поставя цели в бъдещето. Ако терапевтите са археолози, то коучовете сме архитекти. Но определено не сме ментори и консултанти. Една от основните ни характеристики е, че не даваме съвети. Слушаме активно, задаваме въпроси в дълбочина, но хората сами достигат до своите решения, което е и най-голямата и трайна мотивация. Коучингът не е тренинг или обучение, защото вместо да преподаваме нови умения, ние караме всеки сам да ги развие. Коучингът води до осъзнаване. Предизвиква чрез въпросите, мотивира за действие и ние израстваме. Така излизаме от зоната си на комфорт, изследваме нови зони в нашето съзнание и подсъзнание, разширяваме собствените си граници. И в резултат се радваме на по-пълноценен живот.

unnamed (2)

При днешния избор на техники и учения за усъвършенстване и успех, кое отличава коучинга?
Бързият и траен резултат. Често след такава книга или лекция се чувстваме мотивирани за промяна, но бързо се връщаме на добре познатото комфортно място. Коучингът е цялостен подход и вътрешната работа, осъзнаването на нуждата от промяна дава дълбока, осъзната и постоянна мотивация. Ние разглеждаме личността като съвкупност от тяло, ум, емоции, душа. Методологиите, които аз използвам, развиват т.нар. пет-валентно мислене – баланс между съзнание, подсъзнание, свръхсъзнание, ляво и дясно мозъчно полукълбо. Неусетно клиентите започват да мислят по-бързо, дълбоко и цялостно. Реалното действие е това, което отличава коучинга от другите школи. 

Каква беше Вашата лична мотивация да излезете от зоната си на комфорт и да смените посоката?
Бях амбициозно бизнес момиче. Ходех със строги костюми, работех в изцяло мъжка среда, вълнуваше ме кариерата. Но през последните години бизнесът стана арена на битки и оцеляване. Загубих тръпката с удоволствие да започвам деня си. Инерцията продължаваше да ме тласка в едно сиво ежедневие, изпълнено със стрес. Беше дошло време за моята голяма промяна. Така стигнах до коучинга и го разпознах като моето „нещо“. Коучингът даде отговор на моите търсения и потребности, запали искрата в мен и донесе огъня в живота ми.

Лесен ли е подобен процес на „пренастройване”?
При мен отне 5 години да преодолея страховете и съпротивите – и вътрешни, и на хората около мен. Трябваше да обяснявам защо съм недоволна, как мога да изоставя сигурна кариера. Сега съм благодарна за първоначалното недоверие. То ме кали и ме научи на постоянство и кураж да отстоявам себе си. И е причината да се насоча към клиенти, които са в процес на промяна – знам през какво минават, разбирам терзанията и притесненията им, мога да им дам подкрепа и разбиране. Има толкова много хора, които не са на мястото си – в живота и в бизнеса, и са нещастни и недоволни. Това е причината за апатията в компаниите. Точно тук се намесвам аз. Помагам на тези хора да излязат от порочния кръг и да намерят онзи живот, който ги кара да стават сутрин с мисълта „Предстои ми един вълнуващ ден.“

unnamed

Какви качества трябва да притежава един добър коуч?
Има едно единствено изискване към бъдещите коучове – да обичат хората. Ако техният вътрешен подтик е да помагат, те лесно ще намерат вътрешната мотивация да овладеят уменията.

Какво трябва да знаем, за да изберем наистина добър коуч?
Важно е да изисквате и задавате въпроси. Напоследък стана модерно всеки да нарича себе си коуч. Така че поискайте да видите дипломите и сертификатите за завършено обучение, референции от клиенти, международни акредитации. За да е сериозно обучението, минималния брой часове трябва да е поне 150. Аз, например, имам 700 часа обучение и над 750 часа практика с клиенти. Гаранция е и международната акредитация. В България такава предоставят Международния Институт по Коучинг и Менторство IIC&M и Международната Коуч Федерация ICF. И не на последно място – доверете се на вътрешното си усещане. Това е химия, която се случва в първите 3 секунди от една среща. 

Няма ли парадокс във Вашата работа – коучът сякаш само слуша и пита, без да дава отговори и съвети?
Звучи парадоксално, но е безценно умение. Имала съм сесии, в които предимно слушам. А клиентът само говори. Има хора, които дълго сдържат своите чувства, емоции, мисли и думи, и когато им осигуриш пространството, те изливат всичко, препълненият им мозък се освобождава и се отваря място за новите идеи. Често хората достигат така до важни заключения и решения, които не са им хрумвали до този момент. Точно в такива сесии клиентите ми казват, че съм била изключително полезна. За мен като професионалист е важно да помогна на човек сам да достигне до своите решения.

unnamed (3)

За Вас лично лесно ли е да изслушвате, вместо да говорите? Повечето от нас обичаме да говорим. Като малка често ставах кошче за емоционални отпадъци, защото умеех да слушам. Имах много „приятели”, но когато се разбунтувах и реших, че достатъчно съм слушала, ги изгубих. Да, хората обичат да бъдат изслушвани. Когато истински слушаш, създаваш за човека пространство, където се чувства сигурен да разтовари притесненията и страховете си и се отваря. Често, когато истински слушаш един човек, му позволяваш за първи път да чуе собствените си мисли. И точно тук се крие ключът към промяната. Коучингът ми помогна да слушам дълбоко и да не позволявам негативността да се отразява на мен. Научих се да слушам със сърцето си и да разпознавам истинските нужди на хората. Умението за слушане е умение, което може да се тренира и овладее. Също както тренираме мускулите на тялото си във фитнес салона, така можем да тренираме и „слушателните си мускули“. Лесно е! Обичам да слушам. И го препоръчвам!

Как се справяте с балканската максима „пари ми дай, акъл не искам”?
Идеално подхожда на коучинга. Акъл не даваме, но пари вземаме.

Вярно е обаче, че българинът не е свикнал да инвестира в личното си развитие. Иска всичко да се случи като с магическа пръчица и ако може – без негово усилие. Но тук говорм за промяна на мисленето, което е дълъг процес и мисля, че вече започваме да се отваряме към възможността за съпроводена промяна.

Колко време трае една сесия и за колко сесии може да се постигне видим резултат?
Една сесия трае от половин час до 2 часа в зависимост от методологиите, естеството на проблема или уговорката. Ефективно е да се прави по една сесия на седмица в продължение на минимум 3 месеца, за да има измерим резултат. Под този мининум е почти несериозно да се говори за промяна. Но истинската работа се случва между сесиите, когато клиентът изпълнява своят план. След всяка сесия клиентът си изготвя план за действие. Защото промяната е именно това – осъзнаване и действие. Без действие няма промяна.

Кога можем да кажем, че една коучинг сесия е успешна, можем ли да говорим за провал в дадена ситуация?
Провалът не е в речника на коучинга. Така наречените „провал” и „грешка” ние разглеждаме като ценни уроци. За мен една сесия е успешна, когато видя блясък в очите на своя клиент. Когато той си тръгне с една доза повече енергия и ентусиазъм от това, с което е дошъл. Успех е и когато направи първите малки стъпки по пътя на своята промяна. Провал и проблеми няма – има само уроци.

Имате ли успех, за който си спомняте с особено удоволствие? Кое за един коуч е най-големият успех?
Празнувам малките стъпки на всеки мой клиент. Радвам се на малките промени, на постоянството и стремежа към промяна. След такъв процес непременно идва големия успех. Поради това за мен е важен не крайният резултат, а пътят и уроците по пътя. Крайният резултат е следствие от всичко, което се случва по време на пътуването. Това ме радва – напредъкът, промяната, движението.

unnamed (4)

ОПИТ, НА КОЙТО ДА СЕ ДОВЕРИМ

Ралица Христова е първият дипломиран корпоативен коуч в България. Дипломиран, акредитиран и практикуващ житейски коуч. Сертифициран обучител по програмата „Основни коучинг умения“. Активен участник в подготвката на обучението «Основни коучинг умения» на български език. Ръководи първата в България Коучинг съпорт група на Ноубъл Манхатън Коучинг във Варна /февруари 2011 – септември 2014/. Съучредител на Коучинг клуб GROW. 10-годишен опит като мениджър в корабния мениджмънт и мениджмънт координатор в „Параходство БМФ”. Собственик и управител на издателска къща „Азура”. Работи с учители и родители /ОДЗ 1 „Маргаритка”, Общински проект „Калейдоскоп на общуването“, родителски клуб „Азбука на ценностите“/ и за въвеждането на коучинга в университетските програми. Провежда ежемесечни групови коучинг и обучителни занимания и индивидуални сесии по теми от бизнеса и живота.

снимки: Александър Лазаров

www.ThinkandChange.com
Rallie@ThinkandChange.com
Facebook: Rallie Christova

LinkedIn: Rallie Christova
Skype: Rallie.Christova

М: 0886736772

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)