Рататуи

Рататуй по оригинална рецепта

28 септември 2014

Спомняте ли си прочутата мишка от филмчето на Дисни „Рататуй“, която попадайки в изискан френски ресторант и обръщайки всичко с главата надолу, всъщност изобрети прочутата гозба? Забавно и хубаво направено филмче, както повечето, носещи знака на Дисни.  Но и в неговата основа всъщност е една измислена история, защото това ястие се е родило на съвсем друго място.

ratatouille-a-fascinating-day-in-animation-history

Рататуй произлиза от Ница. И това е свързано с типичната провансалска кухня и зеленчуковото изобилие на юга. В началото то е било местно ястие, но в последствие месото отпаднало от него и останали само зеленчуците. Днес Рататуй се приготвя навсякъде във Франция и извън пределите на кулинарната му родина и са понати много вариации. Все пак в основата на всичко е зеленчуковият микс. И така, ето какъв Рататуй ни хареса най-много на нас:

Продукти:

 

  • 1 кг узрели домати
  • 2 различни цветове чушки/жълта и зелена е препоръчително/
  • 1 голям патладжан
  • 1 лъжица сол
  • 3/4 чаша зехтин
  • 1 тиквичка
  • 2 големи глави лук
  • 3 големи скилидки чесън
  • 100 мл червено сухо вино
  • 3-4 клонки прясна мащерка
  • 5 лъжици нарязан магданоз
  • 5 лъжици нарязан босилек
  • свежо смлян пипер
  • сок от 1 лимон

Приготовление: От всички зеленчуци, участващи в микса, патладжана се нуждае от повече време, за да се отцеди от него горчивия сок. Нарежете измития патладжан на кубчета, посолете го и го поставете за 25 минути в гевгир, за да пусне горчивия сок.
Доматите се обелват задължително, иначе ще се развали всичко и се нарязват на четвъртинки и дори се премахват семките.  Останалите зеленчуци – лука, чушките и тиквичките се нарязват на кубчета.

В добре загрят зехтина на среден огън и  голям тиган започва топлинната обработка на зеленчуците един по един. Пържете тиквичките няколко минути до зачервяване. Отцедете ги от мазнината. Идва ред на чушките. Сложете ги при тиквичките след това. Изпържете измития и подсушен патладжан с 3-4 лъжици загрят зехтин, като внимавате да не го изгорите – когато започва да покафенява е готов. Към него се добавят и останалите зеленчуци.

В друг тиган запържете леко лука и счукания чесън в 3 лъжици зехтин. Добавете виното и изчакайте да се изпари. Добавете доматите, мащерката и 2 лъжици магданоз и босилек. Варете на слаб огън около 10 минути.

В Крайна сметка всички зеленчуци се прибавят към доматената смес и се варят около 10 минути на слаб огън. Когато зеленчуците омекнат, ги свалете от котлона и идва ред на финалното овкусяване – магданоз, босилек, сол, пипер, сок от прясно изцеден лимон.

Готови сме! Може да сервираме това ястие и топло и студано, освен това може да го декорираме по всякакъв начин – в по-гурме стил или в кален съд в центъра на масата. Особено подходящо се хапва с хрупкава френска франзела или прясно сварена паста.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)