Реге музиката вече е част от световното нематериално културно наследство (видео)

01 декември 2018

Реге музиката беше добавена към списъка на международни културни съкровища, за които ООН смята, че си заслужава да бъдат опазвани и популяризирани, съобщава „Би Би Си”, цитирана от „Дневник”. Музикалният стил, който води началото си от 60-те години в Ямайка, и е свързан с имена като Боб Марли, Пийт Тош, Toots и The Maytals, беше добавен към списъка като „нематериална културна ценност”.

реге

Боб Марли
Снимка: YouTube

Ямайка предложи кандидатурата на реге музиката за списъка за тази година на срещата на ООН на остров Мавриций. Списъкът води началото си от конвенцията на ООН за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г., а съставянето му започна през 2008 г. Неговите цели са да осигурява уважение спрямо общности, групи и индивиди, въвлечени в дейностите, включени в списъка, да повиши осъзнатостта и да поощрява разбирането на тези дейности на национално и международно равнище.

При обявяването на решението ЮНЕСКО изтъкна, че реге музиката е допринесла за международния дискурс на теми като несправедливостта, съпротивата и любовта.

Вижте още: Седем мисли от Боб Марли за седмицата

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)