касови апарати

Регистрираните по ДДС фирми ще сменят касовите си апарати до края на годината

16 февруари 2018

Фирмите, регистрирани по ДДС, ще трябва да сменят касовите си апарати до края на 2018 г. 

Нерегистрираните по ДДС и тези, които регистрират и отчитат продажбите си чрез Интегрирани автоматизирани системни за управление на търговската дейност, ще трябва да сменят апаратите си до 30 юни 2019 г.

Промяната е заради последните промени в законодателството, което регулира отчитането на продажбите. С промените са въведени нови изисквания, според които всеки касов апарат трябва да предава по изградената дистанционна връзка и данни от всяка касова бележка към сървърите на НАП.

На касовата бележка, която се предоставя на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез този код всяко лице ще може да провери отчитането пред НАП на издадената му касова бележка.

От НАП уточняват, че някои от случаите може да не се наложи смяна на фискалните устройства, а преработване, като това ще зависи от техническите им параметри.

Разкрити са и нови схеми за укриване на приходи. Сред тях са печатането на касови бележки, които не се отчитат във фискалната памет, но приличат на истински фискални бонове.

Друга често разпространена практика е манипулиране на софтуери, чрез които се управляват фискалните устройства.

По време на летните и зимните контролни кампании от НАП са открили и софтуерни манипулации на фискални системи, при които устройствата са програмирани да отчитат например всяка втора или всяка трета продажба, вместо регистриране на целия оборот.

Заради неиздаване на касови бележки, както и установени манипулации на фискални устройства, през миналата година са запечатани над 2000 търговски обекта.

Всички разходи за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели, допълват от НАП.

Според Агенцията загубите от неотчитане на търговски обороти са в размер на над 330 млн. лева годишно.

източник: OFFNews

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)