2400

Рекордно количество пластмаса е открито във водите на Арктика

01 май 2018

Учените са открили рекордно количество пластмаса в леда на Арктика. Този факт повдига тревожния въпрос за отражението на тази пластмаса върху живота в океаните и здравето на хората.

Повече от 12 000 микрочастици от пластмаса са открити като концентрация само в литър лед, според проби взети от пет различни региона на Арктическия океан. Това е приблизително три пъти повече от резултатите получени при подобни предишни изследвания.

Изследователите от  Alfred Wegener Institute, Helmholtz Centre for Polar and Marine Research (AWI) са намерили фрагменти от опаковки, бои, найлон, полиестър и целулоза използвана обикновено за правенето на цигарени филтри, почти във всяка проба взета между 2014 и 2015 г.

Откритията засилват тревогата за нивото на пластмасово замърсяване, а експертите алармират за рисковете за цялата планета.

По-рано изследователите изчисляват, че поне 1 тон пластмаса е замръзнала в ледовете на Арктика само за последните няколко десетилетия, правейки района най-голямото депо за замърсяване, много по-концентрирано с отпадъци от  добре познатото бунище в Тихия океан.

Един от авторите на изследването доктор Илка Пиийкън казва:

Високото ниво на замърсяване в морето не може да бъде вменено само на външни източници извън Арктическия океан. Това замърсяване говори и за замърсяване от дейността в самият Арктически регион„.

Учените предупреждават, че повишеното ниво на пластмасово замърсяване е с неизсвестно влияние за морския живот и човешкото здраве. Топящият се лед освобождава тези застопорени до този момент частици, които циркулират навсякъде и така вече няма недостъпно място за пластмасата нито в океаните нито на сушата.

Източник: theguardian.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)