НДК_ремонт_17102017_2

Ремонтът на НДК върви по план

24 октомври 2017

Засега ремонтът на НДК върви нормално. До 15 ноември е срокът за изпълнение на договора. Това обяви на брифинг изпълнителният директор на НДК Ангел Митев. Той събра журналисти, за да покаже докъде са стигнали ремотните работи.По думите му след 15 ноември имало още един месец, в който трябвало да се извърши изпитание на системите за сигурност и комуникация и да се подготви напълно сградата за европредседателството, което България поема от 1 януари 2018 г.

Още по темата: Започва ремонт на НДК за председателството ни на ЕС

До момента ние имаме осигурени средства по две постановления на МС. С едното постановление ни бе предоставена помощ в рамките на 17 млн. лв. и по-късно 28 млн. лв. От тях една част сме изплатили на строителите, а друга част стоят в рамките на специална сметка само за строителството. До 1 декември се надявам всичко да е приключило, отчете се Митев.

Това е напълно обновената зала 3 на НДК, където се предвижда да се провеждат основните заседания по време на европредседателството на България.

„Искам да подчертая, че всички мраморни настилки, които съществуват, остават в същия вид. Те се реставрират и ремонтират. Запазваме това, което е важно за сградата“, заяви Митев. Досега са похарчени 20 млн. лв. авансово на строителите. На входа ще бъде извършена реставрация на металните пластики и произведенията на изкуството в НДК.

Общият бюджет за ремонта на НДК е 45 млн. лв. Разгърнатата площ на сградата е 123 000 кв. м. От тях са подменени 14 000 кв. м настилки, обновени са камерите, подменят се конвектори и радиатори. Подменя се настилката от осмо до четвърто ниво, както и на партера.

Културните мероприятия в НДК ще продължават да се провеждат успоредно с ремонтните дейности. Централният вход ще бъде затворен, а за достъп до Билетния център и помещенията може да използва вход А4.

Още по темата: Започва ремонта на НДК за Председателството на ЕС през 2018

Какво още отчетоха, че е свършено от ръководството на НДК:

- Зала 10, която е предвидена за заседанията на официалните лица, е с нов таван в овална форма, с нова система за климатизация и осветление. В момента там се монтират инсталациите на системите за сигурност. Същото се случва и в залите 7, 8 и 9. Основните строително-монтажни работи в зали 7, 8 и 9 са изпълнени – залите, както и фоайетата около тях са с подменени настилки. Старите ламперии са заменени с нови, отговарящи на съвременните изисквания за пожарна безопасност.

- По основния вход за делегатите – А4, се работи активно. В момента той се използва и като основен вход на Националния дворец на културата, тъй като строително-ремонтните дейности на площада пред Двореца, извършвани от Столичната община, наложиха затварянето на централния вход на НДК.

- Ремонтира се зоната пред вход А6 – входа за премиери и президенти на председателството. Там се прави нова хидроизолация и ще бъдат поставени нови настилки.

2111232555

- В зала 6, фоайетата и кабинетите около нея, които са предвидени за Международния пресцентър, продължават строително-ремонтните дейности – работи се по окачените тавани и настилки, поставя се ново LED осветление, окабелява се за нова озвучителна и конферентна техника. За нуждите на председателството се изгражда и нова дигитална телевизионна инфраструктура.

- Всички фоайета, включени в обхвата на ремонта, са с подменени настилки от висок клас, съобразени с функциите на обществени сгради. Положени са около 14 000 кв. м гранитогрес, както и значителна част от мокетите. Мраморните настилки, характерни за автентичния интериор на НДК, са запазени и реновирани чрез шлайфане, полиране, запълване на пукнатини и дефекти и допълнително импрегниране със специализирани материали.

- Обновяват се също и част от санитарните помещения в НДК. Предвидена е подмяната на 6 асансьора. 15 климатични камери се ремонтират и още 4 нови ще бъдат пуснати в експлоатация до 15 ноември, което ще подобри значително климатизацията в сградата. Подновяват се и отоплителните тела, включващи радиатори, конвектори и тръбни разводки.

- В момента се изработва проект за указателно-навигационна система вътре в сградата.

- Предстои реставраторският екип да изпълни последната фаза от дейности по реставрация и консервация на произведенията на изкуството, намиращи се на територията на НДК.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)