IMGP3104

Поредният реновиран храм в община Земен – Св. Пророк Илия в с. Дивля

05 юли 2015

Най-малката община в България – Земенска, със сигурност, обаче, е една от най-големите по богатство на храмове, манастири и църкви у нас. За широката аудитория е известен Земенският манастир, който в последните години развива изключително силна ПР кампания и с право се нарежда сред най-популярните културно-историчеки обекти в Европа. Но по територията на малката община има пръснати още много храмове и манастири, стожери на християнската вяра. Тези места са едни малки вълшебства – сгушени след хълмовете на Краище!

IMGP3109
Очаквайте в края на лятото филмите на In LIFE за Храмовете на Краище, защото Краище е на път да се превърне в новата Света гора за България и това фокусира нашият обектив.
След като ви показахме уникалния Земенски манастир и невероятния Църногорски манастир, сега е ред в серия от публикации и филми да ви представим и по-малките храмове в общината като Църквата „Св.Димитър“ в с. Пещера, Одранишкия Манастир, Жаблянския Манастир, Манастирите в с. Габров дол, с. Смиров дол и още, и още…

IMGP3106

Днес избрахме едно много специално място – Манастирът Св.Пророк Илия в с.Дивля. Излишно е да уточняваме че се намира в община Земен – с това започнахме! Населеното място притежава славна история. В началото на века с. Дивля е било изключително развито средище на Краище, със собствена гимназия, собствена администрация и много живот. Тук е живял, работейки като чиновник и е сътворил най-прочутите си картини Владимир Димитров-Майстора.

IMGP3058

Дивлянските майстори на паважа се славели из цяла България, а гимназията е била препълнена с млади хора и живот. Днес, почти 100 години след тези славни времена, обезлюдяването е казало своята безпощадна дума. Селото е малко, но е запазило очарованието на миналото време. Оживява особено в уикендите, когато софиянци и перничани се завръщат към корените си и изпълват с настроние къщите. А е много красиво, дивно и непокътнато.

IMGP3101

Село Дивля има и своя храм – Св. Пророк Илия. Но години наред той стои полуразрушен и съответно – невъзможен за използване и посещения. И ето, че инициативата на кмета на общината Димитър Сотиров за възраждане на храма, срещна подкрепата на дарители, чиито корени са свързани със с. Дивля и скоро ще се открие реновираната църква. Всички, и най-вече кмета, се надяват да успеят с възстановителните работи за празника на Св. Илия  - 2 август.

IMGP3088

Храмът в Дивля е съкровено място за жителите на малкото село със славна и богата история. Ето защо се превърна във важна цел да го възродим и да го представим за нов живот. Сигурен съм, че хората много ще се радват от това и ще се възроди с нова сила християнският дух и традиции, които никога не са напускали дивлянци. Но до сега трябваше да търсят църкви в съседни градове и села за своите празници. Сега това ще се промени.“, споделя кметът на община Земен Димитър Сотиров.

IMGP3103

In LIFE официално се присъединява към инициативния комитет за възраждане на храма в с. Дивля и ще отрази на живо откриването му за втори живот. 

IMGP3112

А днес надникнахме как вървят строителните работи. 
Включваме се и ние с пълни сили към благотворната мисия – Храм Св. Пророк Илия в с. Дивля!

текст и снимки: В.Симеонова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)