SAM_6964

Реставрираният Гигински манастир беше открит днес

10 май 2015

Реставрираният Гигински манастир „Св. св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски“ беше открит днес. Той е известен също и като Църногорският манастир.За ремонта бяха отпуснати средства в размер на 700 000 лева.

SAM_6947

Премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева присъстваха на откриването, което премина с похвали към управляващите.

SAM_6936

Пред събралите се хора премиерът Бойко Борисов се върна в спомените си как преди 6-7 години само по праха от колите, които са се качвали нагоре, се е разбирало, че има манастир. А после даде думата и на епископ Григорий: „Много радостен е този ден, който Господ ни сътвори“.

SAM_6949

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов последва примера и също се върна в спомените си: „Първо искам да се върна в лятото на 2011 година, тогава ми се обади премиерът Борисов и каза, че ми изпраща отец Никанор, да се видя с него. Той дойде с представител на Министерския съвет и за първи път обсъдихме възможността църквите, манастирите да могат да участват по програмата за развитие на селски райони за финансиране. Направихме десетки срещи. В момента фонд „Земеделие“ има сключени 189 договора за близо 68 милиона лева именно за финансиране на православни църкви, манастири. Имаме и няколко договора за мюсюлмански храмове“.

SAM_6982

На откриването присъства и еврокомисарят Кристалина Георгиева: „Имаме 32 млрд. лева за следващите 7 години. В резултат на вашата отлична работа, на вашите министри, вече 10 млрд. лева по този програми са на разположение на България, да служат на българските граждани. Много ви обичам всички, много ви се радвам“.

SAM_6979

Накрая похвали правителството, че работи не само по инфраструктурата, но и в подкрепа на духовността с думите: „Браво на бате Бойко“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)