Ресторант Новиков – кулинарният цар от Москва в сърцето на Лондон

11 януари 2016

Има ресторанти и ресторанти! Този е от вторите!
Когато са синергизирани локация, отлична кухня, усещане за мода, световен лайфстайл и руски замах, то резултатът може да е само един – ресторант Новиков в Лондон. Той е на път да се превърне в легендарно място, при това с пълно основание. А кой е Новиков и какво прави в Лондон?

LE2A2021

Ресторантьорът Аркадий Новиков си спомня, че късно започва да се ориентира с какво иска да се занимава след като спре да учи. „В училище даже не мислех какво искам да правя“, казва той и допълва: „На петнадесет години аз все още четях приказки“. Новиков е роден в Москва, завършва кулинарно училище No. 174 и по-късно факултета по икономика на общественото хранене към Стопанската академия. „Докато започнах да уча в гимназията, не умеех да готвя, но много обичах да гледам как готви баба ми. А тя ме гонеше от кухнята и ми казваше, че това не е занимание за мъж“. Сега на входа на училището има паметна плоча: „Тук учи Аркадий Новиков“, а групата от компании на Новиков има оборот от 170 млн. долара през 2012 г.

1209c7c63444bd3471b0a9c3146b2cf3

Следват години на събиране на опит. Новиков работи в ресторант „Университетский“, „Гавана“ и „Олимпийские огни“. През 1990 г. вече се ползва със заслужена репутация. През тази година той става главен готвач в едно от заведенията „Хард-рок кафе“ в Москва и през 1992 г. отваря първия си ресторант, който е първият рибен ресторант в Москва, а името му е „Сирена“. Този ресторант е известен като един от най-екзотичните и впечатлението от мястото още повече се засилва от новия подход и организация, интериора и атмосферата му. Този проект помага на Новиков да изгради своята представа за бъдещия си бизнес, за пречките, които трябва да преодолее и стратегията, която трябва да има.

8356f432a72a855d43f03a77db399721

Той разбира, че съвършените ястия са най-важното, но не и единственото условие за успех. „Всеки наш следващ проект трябваше да бъде нещо необичайно, идеята трябваше да бъде по-интересна.“ Така през 1994 г. се появява френският ресторант „Клуб Т“, който дълги години оглавява класацията за най-добрия ресторант с френска кухня в Москва. През 1996 г. Новиков отваря ресторанта „Царская охота“ с руска кухня, където се състоя обяда на Борис Елцин и Жак Ширак. „Напливът в този ресторант беше толкова голям, че трябваше да го затворим и да го престроим“, разказва Новиков. Но в Москва живеят над 10 милиона обикновени хора, които също искат да хапват, пийват и да се забавляват на поносими цени. Аркадий Новиков използва незаетата ниша и създава „Елки-Палки“ („Дявол да го вземе“ на български) – първия в Русия „демократичен“ ресторант с руска кухня, достъпен за народа. Създава верига от тези евтини заведения – най-голямата в Русия. Преди няколко години я продаде, защото го привличали уникалните, свръхскъпи заведения, където може да разгърнеш идеите си, да предлагаш кухня от най-високо качество. Новиков започва да се занимава и с производство на храни. „Всеки може да определи какво е нужно на една супа: сол или пипер. По този начин избирах кога и какъв ресторант да отворя“. Той допълва, че „добрият мениджър е онзи, който умее да взима решения“. Познавайки вкуса на гостите, той успява правилно да прецени дали не е пресолил гозбите си или има нужда да добави още подправки.

LE2A2000

Когато през 2008 г. знаменитият московски ресторантьор Аркадий Новиков купува за 35 млн. долара вилата „Фонтанеле“ на Джани Версаче на езерото Комо в Италия, никой не се учудва. В руското издание „Финанс“ неговото богатство се изчисляваше преди няколко години на 180 млн. долара, ресторантите му (негови или в съдружие) днес наброяват над 50, личен приятел е на президента Путин, близки другари са му Степан Михалков, син на режисьора Андрей Михалков-Кончаловски, и Фьодор Бондарчук – син на голямата звезда на съветското кино Сергей Бондарчук.

f684dba87ff5b09863218da1f9c8dc2a

Наричат Аркадий Новиков „създател на империя“, „ресторантьор номер 1 на Русия“, но той не обича тези клишета, защото „всички империи имат тенденцията да се разрушават“, а „човек, който заема някакво място в списъци, рано или късно ще бъде изместен“. Цяло поколение московчани са израснали с шикарните „Галерия“ и „Vogue-Cafe“ на Новиков. С ресторанта си „Бялото слънце на пустинята“, отворил врати през 1997 г., Аркадий Новиков слага началото на нова мода в ресторантьорството – тази на тематичните и носталгични заведения. Прави ги и днес. Неотдавна в Москва се появи ресторант-караоке „Куршевел“, кръстен на световноизвестния френски ски курорт, където руските олигарси прекарват зимните си ваканции.

LE2A1998

Някогашното бедно момче, а днес могъщ бизнесмен Аркадий Новиков особено се гордее с ресторанта си „Новиков“, който откри в Лондон. Амбициозен проект, който предлага азиатска (най-вече китайска) и италианска кухня, а персоналът е набиран на Острова. Въпреки че лондонската преса го посреща „на нож“ – с много забележки и направо заяждания, сега той е сред най-посещаваните в английската столица. Днес ресторант Новиков е любимо място за срещи, много повече от място за хранене – той е стил, класа и усещане за мода.

Материалните ценности са като пирамидите, заявява пред руското списание „Огоньок“ Новиков. „Рушат се, а компаниите отиват в небитието. В морално отношение отдавна съм готов за това, че един ден успехът ще ме напусне. Лично мен той ме закали и се надявам, че ми е дал и повече акъл. Когато нещо си постигнал, трябва да разбереш, че ще се появят недоброжелатели, че някой се опитва да го направи по-добре от теб. Това е като в спорта – усъвършенстваш се, за да побеждаваш. Аз никога не съм се опитвал да бъда първи, не съм спортист. В играта не се опитвам да спечеля, харесва ми самият процес. Това всъщност не е много добро качество, просто не е здравословно. Но навярно ще ми помогне, ако загубя някой ден, да не се побъркам.“

Смятам, че едно от най-ужасните човешки качества е завистта и ако Бог иска да накаже някого, му дава това чувство.“

снимки и видео: Ресторант Новиков, Лондон

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)