Tafelshpiz

Ресторант „Плахута“ – „Меката“ на прочутия Tafelspitz

28 март 2017

Австрийската кухня е строго традиционна. Като цяло  е доста изчистена по отношение на стил и вкусове, рядкост е  приготвяне на сложни храни или пък използването на  екзотични продукти. Всичко е съвсем просто, но удовлетворяващо. За разлика от френската кухня, например, няма бум на нови рецепти, регистриране на нови ястия или прескъпи блюда. В Австрия много от рецептите са родени в селски къщи и са продължение на традициите в храненето по тези земи от векове.

ofizianti

Ресторант „Плахута“ – „Меката“ на прочутия Tafelspitz

Още по темата: Торта SACHER – една легенда за шоколад…

В допълнение към традиционните и добре познати шницел, виенски вурстчета, кнедли, гулаш, щрудел и популярната торта „Сахер“,  задължително трябва да добавим и едно необичайно ястие, наречено Tafelspitz. То е, без преувеличение, небесна наслада. Любимо ястие е на Император Франц Йозеф и на цяла плеяда негови поданици. Чак до наши дни.

Още по темата: Виена си е Виена – разходка по Ринга…

Plachutta

Прочутутият Tafelspitz

Tafelspitz всъщност представлява ястие от варено говеждо месо с богат бульон, костен мозък и се сервира с  няколко вида гарнитури – пържени картофи, спанак в сметанов сос, зеленчуци и сосове – ябълка, хрян, сметана и лучен сос. И както всяко специално ястие и Tafelspitz  има своето място, където се приготвя по ненадминат начин. „Меката“ на това ястие е един ресторант, който спокойно може да бъде определен като легендарен – „Плахута“.

17506049_621530221379464_1704711108_n

Входът на ресторант „Плахута“във Виена

„Плахута“ е ресторант, който от години присъства във всички гидове за Виена, препоръчано място с неизменните отлични оценки, заведение, което изгражда хранителна култура и се счита за флагман на австрийската кухня. Мишелиновите звезди също са на линия.

Ресторант Плахута във Виена

Ресторант „Плахута“ във Виена

Ястията, които се приготвят тук са много вкусни, типично австрийски, но поднесени с невероятен финес и стил. И ако има ястие, което е емблема на ресторанта и не просто се сервира в него, а дори изгражда култура на хранене на този деликатес, то това е именно  Tafelspitz.

Ресторант Плахута във Виена

Ресторант „Плахута“ във Виена

Тук, в „Плахута“, Tafelspitz  се сервира в меден тиган върху загрята плоча, за да се поддържа топло ястието за по-дълго време. Има дори и инструкции, и някои правила как да се хапва: първо, трябва да се пие бульона, после се взема от общата медна тенджера свареното месо и при сервирането се залива с малко от бульона и се добавят подправките – спанак, хрянов, лучен и сметанов сос.

Ресторант Плахута - меката на прочутия Tafelspitz

Ресторант „Плахута“ – „Меката“ на прочутия Tafelspitz

Пържените по специален начин картофи и препечения черен хляб са завършващо допълнение. Tafelspitz може да се приготви от различни говежди меса и от различни части на тялото. Менюто започва с ориентировъчна картинка и можеш да посочиш коя част от животното и кой тип месо предпочиташ за приготвяне на ястието.

Ресторант Плахута - меката на прочутия Tafelspitz

Ресторант „Плахута“ – „Меката“ на прочутия Tafelspitz

В заключение, нека споделим, че ресторант „Плахута“ е в състояние да промени разбиранията за австрийска кухня в изключително положителна посока и да ви изпрати на истинско кулинарно приключение.

Когато сте във Виена – не го пропускайте! Горещо препоръчано от In LIFE!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)