Ретроспективна изложба на Ясен Гюзелев в София

Ретроспективна изложба на Ясен Гюзелев в София

04 май 2015

Двойна премиера прави Ясен Гюзелев на ретроспективната си изложба в Софийската градска художествена галерия – на „Алиса в огледалния свят“ и на второто издание на „Алиса в страната на чудесата“.
Експозицията „Ретроспектива“ показва голяма част от творчеството на известния художник – илюстрации, подготвителни рисунки, постери и реализирани издания в България и чужбина. Творбите могат да се видят до края на май.

Ретроспективна изложба на Ясен Гюзелев в София
Изложбата проследява творческия път на Ясен Гюзелев от изящните рисунки, правени през 1978 г. в Художествената гимназия, до последните, току-що направени илюстрации към „Декамерон“ на Бокачо.
Безспорната кулминация в досегашното му творчество е „Алиса в страната на чудесата“. Когато започва да работи върху „Алиса“, достига до идеята в ядрото на книгата да бъде една картина, от която всеки оформител може да взима различни сцени и фрагменти.

IMG_4056
След първата й реализация, осъществена от берлинското издателство Auflau-Verlag (2000), следват седем издания на различни езици – китайски (2002), английски (2003), испански (2007), български (2010), корейски (2011).

IMG_4059
„Докато човек, особено съвременният човек се опитва непрекъснато как да свърши една работа по-бързо, аз вървя по обратния път – търся само качеството, търся продукта, който знам, че трябва да направя, независимо колко единици време ми струва. Почти никога не използвам една и съща техника, едно към едно с предишния си проект. Всяка нова работа я виждам по различен начин и тя изисква ново намиране. Това не е самоцелно. Винаги ми се е струвало, че ако тръгна да работя рутинно, някак си ще стана безинтересен на себе си, а и на другите със сигурност“, казва Ясен Гюзелев.

IMG_4045
Този подход и брилянтното рисуваческо умение са оценени от издателите и читателите, отбелязва кураторът на изложбата Красимир Илиев.

IMG_4062
Книгите, илюстрирани от художника, се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски.
Спечелил е „Luchs“, награда от Радио Бремен и „Die Zeit“ за „Пчелната царица“ и 94 illustrators of the wear award, Болоня, наградата на Buchkunst foundation, Германия, „Luchs“ – за „Алиса в страната на чудесата“, отличена и с наградата на издателството „Хр. Г. Данов“, и за „Дон Кихот“, диплом от „Златният молив на Белград“, награда за книга на Независимите издатели, САЩ, награди на Американския институт за графични изкуства, Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк.

IMG_4054
Ясен Гюзелев е от малкото български илюстратори, чието творчество е ориентирано почти изцяло към чуждестранни издателства.
Неговата професионална дейност започва в края на 80-те години още като студент в Националната художествена академия.

IMG_4055
През 1990 г. заминава за Италия, сътрудничи на различни издателства, рисува таро карти, започва илюстрации към „Пинокио“. Рисува „Пчелната царица“ от братя Грим, след това „Артур и Ескалибур“, „Рожденият ден на инфантата“, „Дама пика“, „Орфей и Евридика“, „Сократ“, „Микеланджело“, „Дон Кихот“, „Кралят на златната река“, „Оливър Туист“, „Големите надежди“, „Баскервилското куче“. Всички те са изпълнени изключително прецизно и почти всяка е различна, посочва Красимир Илиев.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)