абортите

Референдум за и против абортите в Ирландия

26 май 2018

В една от най-консервативните държави по отношение на абортите, католическа Ирландия, днес се провежда референдум, чиято цел е да се либерализира закона допускащ извършването им.

Социологическите проучвания до този момент показват силен превес в полза на либерализацията. Близо 69% от анкетираните се обявяват за промята на закона.

Министър председателя Лео Варадкар, който е привърженик на промените, казва:

„Изглежда страната ни е на път да напише нова страница в историята си“.

Повече от 3.2 милиона са регистрираните за вота на референдума, а според проучванията предстои да се регистрират поне още 100, 000 души.

Референдумът е резултат от десетилетия дебати за абортите в Република Ирландия и е 6 -тия референдум по този повод.

Към днешна дата абортите са разрешени само когато животът на жената е в риск, но не и в случаите на изнасилване, инцест или ако има малоформация на плода.

Законът от 1983 г. е още по-суров. Той признава живота на нероденото дете еднакво ценен с живота на майката и отхвърля опцията за аборт, дори когато физическото съществуване на жената е застрашено.

Едва през 2013 г. законът е видоизменен и допуска аборти при рискова бременност, или когато има опасност от самоубийство.

Във всички останали случаи абортът е извън закона и максималната присъда за извършването му достига до 14 години затвор.

Източник: ББС

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)