14117944_831282030307381_6268607847713707712_n

Рецепти за Димитровската трапеза

26 октомври 2016

На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа и сядали на богати трапези в които задължително присъствало овнешкото, яхния с петел или кокошка (в зависимост дали именика е жена или мъж), печени ябълки и тиква. Предлагаме ви няколко рецепти за ястия, които са характерни за Димитровденската трапеза:

Овнешки гювеч

Необходими продукти:
1 кг овнешко месо
4-5 домата
3-4 зелени пиперки
2 патладжана
150 г бамя
4-5 картофа
150 грама зелен фасул
4 глави лук
1-2 люти чушлета
150 мл олио
1 ч.л черен пипер
магданоз
сол

Начин на приготвяне:
Предварително нарежете и посолете патладжана за да се отцеди горчивия сок. Измийте месото, подсушете го и го нарежете на парчета. Посолете, наредете в пръстен гювеч, добавете мазнина и запържете. Нарежете всички зеленчуци и ги запържете заедно с патладжана. Добавете топла вода, черен пипер и сол на вкус. Печете на слаба фурна докато изври водата като по време на печенето разбъркайте няколко пъти. След изваждане от фурната поръсете със ситно нарязан магданоз.

В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои места се спазва Димитровска задушница, на която се раздава варено жито и питки за помен.

Питки със сирене за Димитровска задушница

Необходими продукти:
1 кофичка мляко
1 яйце + 1 за намазване
½ ч.л сода бикарабонат
сирене
сол
брашно

Начин на приготвяне:
Омесете умерено твърдо тесто. Разстелете на лист с дебелина около 2 см. Отгоре настържете сирене, след което сгънете на квадрат. Омесете отново, разстелете и нарежете на ромбчета. Наредете питките в намаслена тава, намажете ги с разбито яйце и ги изпечете на умерена фурна.

14079974_831282063640711_2701551047801528845_n

Петел яхния

Необходими продукти:
1 петел (или кокошка)
1 кг лук
1-2 г домата
1/2 морков
20 мл доматено пюре
130 г масло
1 ч.л червен пипр
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
20-30 грама брашно

Начин на приготвяне:
Нарежете петела (кокошката) на порции. В маслото задушете нарязания на ситно лук. Добавете месото, червения пипер, настърганите на ренде морков и домати, сол, и малко вода.
Когато месото омекне, препечете брашното, размийте го с малко студена вода и го добавете към яхнията. Оставете да поври около 10 минути, изключете от котлона и поръсете с магданоз.

Димитровска пита с ябълки

Необходими продукти:
1 кг брашно
1,5 кг ябълки
25 г мая
100 г захар
200 мл олио
100 г смлени орехи
1 и ½ ч.ч вода
кора от 1 лимон
щипка сол

Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлата вода докато се размие изцяло. Изсипете я в брашното, добавете половината олио и замесете меко тесто. Разделете на три части и разточете три кори.
Настържете ябълките, добавете захарта, настърганата лимонова кора и смлените орехови ядки – ако ябълките са много сочни и сместа става много течна, може да добавите малко галета.
В намазнена и набрашнена тава сложете първата кора, отгоре изсипете половината от сместа, поставете втората кора, изсипете останката от плънката и похлупете с третата кора. Печете до зачервяване в умерена фурна. Може да се поръси с пудра захар, сервира се студена.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)