IMG_6836

Рецепти за изтънели джобове (част III)

27 февруари 2016

Днес ви предлагам и последната част от моята подборка от подобни рецепти. И помнете, че не парите, скъпите продукти правят едно ястие вкусно, а любовта, фантазията, които влагате при приготвянето, но най-вече – с кого ще споделите трапезата си!

Прелитаме към Северна Европа и по-точно Скандинавския полуостров – шведски картофени палачинки Рагмункар:
Обелете и настържете 7-8 големи картофа – около 800 гр. Смесете ги с 1 разбито яйце и 1 с.л. брашно. Овкусете със сол и смлян бял пипер. В тиган сгорещете малко свинска мас или краве масло. Сипете по малко от картофената смес, така че да ви се получат в тигана малки, плоски „палачинки“. Пържете до зачервяване и обърнете след това да се допържат и от другата страна. Ако имате бекон или сланина, нарежете ги на тънки ленти и запържете до хрупкавост. Поднесете картофените палачинки с няколко резена препържен, хрупкав бекон (на горната снимка).

DSC_09478987

Още една северна класика, където кореноплодното е на особена почит – Картофена запеканка:
Много пъти съм го правила това ястие, като гарнитура или основно, дори във формата MasterChef впечатлих гостите с него. Лесно е и е зверски вкусно! Обелете няколко големи картофа и ги нарежете на тънки кръгчета. Натъркайте стените на огнеупорна формичка с половинка скилидка чесън, а после намажете с малко масло и наредете кръгчетата картофи, за да покрият плътно дъното. Поръсете с малко пресован чесън, няколко парченца краве масло, сол, смлян бял пипер и пак наредете кръгчета картофи, и така до запълване на формата. Не препълвайте до горе, а оставете около 1-2 см до ръба, за да не ви изкипи течността, когато се загрее ястието. Залейте наредените картофи с течна животинска сметана, покрийте формата с алуминиево фолио и печете на предварително загрята на 190 С фурна. След час махнете фолиото и посипете отгоре настърган кашкавал, оставете във фурната, докато кашкавалът се запече. Поръсете готовата запеканка със ситно нарязан пресен магданоз или див лук.

breaddumpling01

И не мога да не завърша това кулинарно пътуване из евтиното ядене без една рецепта от снежна Австрия – Земел кньодел или Кнедли от хлебчета:
Трябва ви 300 гр стар, твърд хляб – оригиналната рецепта е с малките, кръгли хлебчета „Земел“ – натрошете ги на ситни залъци и ги запържете в малко масло до златисто. Разбийте 3 яйца с чаша и половина хладко мляко, прибавете 3 с.л. брашно, сол и смлян бял пипер на вкус и прибавете запържените хлебни крутони. Добавете няколко пресни, зелени стръка лук, нарязани на много ситно и размесете всичко на твърдо тесто. Оставете в хладилника за час да стегне. Направете малки топчета, колкото за тенис на маса и ги пуснете във вряща, подсолена вода. Внимавайте водата да не ври прекалено бурно, защото има опасност топчетата да се разпаднат. Когато изплуват на повърхността, изчакайте 40-50 сек. и ги извадете с решетъчна лъжица. Залейте готовите кнедли с разтопено краве масло и поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.

текст: Мариела Нордел
снимки: allagodating.se, veganstyle.se, culinaryeve.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)