DSC03545-880x546

Рибник с ориз на Благовещение

25 март 2019

Всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Празникът напомня за благата вест, с която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя на света.

В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Необходими продукти:
риба – 1 кг скумрия
праз – 1 – 2 стръка
ориз – 1 ч.ч.
олио – 1/2 ч.ч.
черен пипер
червен пипер – 1 ч.л.
орехи – 50 г
дафинов лист – 1 бр.
сол

Начин на приготвяне:
Загрейте олиото и запържете ситно нарязания праз до омекване. Може от време на време да сипвате и по малко водичка. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Когато празът омекне и водата изври, сложете ориза и запържете до прозрачност. Прехвърлете продуктите в дълбока тава, отгоре подредете рибата, предварително подсолена.
Налейте 3 ч.ч. вода или зеленчуков бульон. Овкусете с дафинов лист и ситно натрошени орехови ядки. Печете рибника около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Поднесете всяка порция гарнирана с резени лимон и поръсена със ситно нарязан пресен магданоз.

снимка: tedytitova.blogspot.bg

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)